І заробіток, і збереження історії

Днями у Пироговому висадився незвичайний десант – майже півтисячі безробітних, що перебувають на обліку в районних центрах зайнятості столиці, взяли участь у громадських роботах з благоустрою території Музею народної архітектури та побуту України.

Таку допомогу музеєві важко переоцінити, якщо зважити на те, що на озелененні його територій в 150 гектарів працює лише три особи. Під час заходу було прибрано території експозицій «Карпати», «Поділля», «Наддніпрянщина», «Полісся», «Полтавщина», «Сучасне село».

Акцію, яку в Мінпраці вважають стартом великої роботи за новою концепцією і новими формами громадських робіт, відвідали міністр праці та соціальної політики України В’ячеслав Кириленко і директор Державного центру зайнятості Валерій Ярошенко.

Міністр праці пообіцяв, що безробітних залучатимуть до громадських робіт із благоустрою не тільки цього музею. У планах міністерства та служби зайнятості впорядкування Батурина, Шевченківських місць. Громадські роботи заплановано і в Західній Україні, де чимало архітектурних пам’яток, та в заповідниках, наприклад, в Асканії Новій.

До речі, цей захід хоча й називається громадськими роботами, але не має нічого спільного з суботниками, розповсюдженими за радянських часів. Тепер – це справа  добровільна і за участь в ній людям, які перебувають на обліку в державних центрах зайнятості, платять гроші.

Чиновники ж високого рангу в Пирогово приїжджали не контролювати якість виконаних робіт, а намагалися з’ясувати, який дух панує в таких акціях та які корективи слід внести, аби нововведення прижилося, а не стало черговою «кампанійщиною».