Гроші не видаватимуть пелюшками. Поки що

Чималий резонанс викликала заява віце-прем’єр-міністра України Миколи Томенка, що з наступного року виплату одноразової допомоги при народженні дитини в грошовому еквіваленті здійснюватимуть частково. Причина, за його словами, полягає в тому, що декотрі жінки народжують саме заради грошей, а потім, отримавши жадані тисячі, віддають немовлят до притулків. Щоб уникнути цього, уряд хоче частину суми видавати одягом і продуктами харчування.

Проте директор Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності Андрій Міщенко запевнив журналістів, що жодних офіційних документів від уряду, які підтвердили б слова пана Томенка, вони не отримували. «Мені складно коментувати заяву Миколи Володимировича, – каже він, – оскільки я з ним особисто не говорив на цю тему. Гадаю, що найближчим часом він докладніше роз’яснить це питання. Скажу тільки, що на сьогодні чинне законодавство і рішення нашого Фонду передбачають виплату цієї допомоги тільки у грошовій формі».

Андрій Михайлович також запевнив, що ні цього, ні наступного року проблем із «пологовими» коштами не буде. «Кілька місяців тому виникла дискусія, чи впорається Фонд з цими виплатами, – говорить він. – Адже у торішньому бюджеті на них було закладено півтори тисячі гривень на породіллю. А цього року суму збільшили до 8 тисяч 497 гривень. Та попри дефіцит бюджету, ми цілком здатні профінансувати усі ці виплати. Щодо наступного року, то за цією статтею видатків у нас очікується дефіцит бюджету – один мільярд гривень. Однак, за останньою інформацією Міністерства фінансів, його буде повністю покрито з державного бюджету».

За словами Андрія Міщенка, з 1 квітня до 1 серпня цього року одноразові виплати почали отримувати понад 85 тисяч сімей.