Влада і бізнесмени прагнуть гармонії

Нині в Києві інтенсивність розвитку малого та середнього бізнесу на рівні загальноєвропейських стандартів, хоча по Україні в цілому ми значно відстаємо. Аби й надалі вдавалося тримати такі темпи і постійно поліпшувати умови розвитку підприємництва в столиці, міська влада реалізує низку заходів.

У столиці загальна кількість суб’єктів підприємництва сягає 285 тисяч. Порівняно з минулим роком, цей показник зріс на 15 відсотків. Заступник голови КМДА Микола Георгієвський наголосив, що завдяки такому зростанню значно збільшуються й надходження до міського бюджету – цьогоріч у 1,6 раза – понад 1,5 млрд. грн. Звісно, що такому злету допомагає політика, яку провадить міська влада. «Так, Київ з минулого року досить успішно розв’язав проблему реєстрації суб’єктів підприємницької діяльності – в єдиному офісі – це перший, уже зреалізований крок на шляху до поліпшення умов розвитку підприємництва в столиці, – пояснив він. – Наступний крок – реалізація принципу «єдиного вікна» або організаційної єдності при підготовці й видачі необхідної документації – ця робота лише розпочалася». Пан Георгієвський зауважив, що підприємці нарікають лише на те, що не зникли черги за отриманням реєстраційних документів. Але якщо взяти до уваги те, що в Києві лише в Печерському та Шевченківському районах за рік реєструють приблизно таку ж кількість підприємницьких структур, як вся Дніпропетровська область, то, звісно, деякі проблеми мусять бути. «Тож потрібно зрозуміти, що навантаження на одного столичного реєстратора в 1,5-2 рази більше, ніж загалом по всій Україні! – наголосив заступник голови КМДА. – І, звісно, що через це не має змоги усім отримати усю необхідну документацію одразу ж!» Він також розповів, що в Харкові вдалося розв’язати цю проблему – там пішли простішим шляхом – скасували особистий прийом, як це прийнято в нас, і люди приходять не будь-коли, а в призначений їм час. А реєстраційні документи вже тоді впевнено отримують через добу-дві.

На підтримку малого і середнього підприємництва столиці в бюджеті міста цього року передбачено 32,5 млн. грн. – майже вдвічі більше, ніж торік. Окрім цього, триває реалізація механізму фінансово-кредитної підтримки суб’єктів господарювання, який передбачає використання коштів із бюджету Києва на часткову компенсацію відсотків за користування банківськими кредитами. Із початку року на це було перераховано понад 21 млн. грн. А, наприклад, для полегшення роботи суб’єктам малого підприємництва, які займаються виробничою діяльністю або ж обслуговують пільговиків – встановлено пільгові орендні ставки за приміщення. Загалом же у першому півріччі підприємцям в оренду надано понад 150 тис. кв. м нежитлових приміщень комунальної власності, в повне володіння – понад 66 тис. кв. м.

Аби започаткувати власну справу в Києві, нині потрібні лише бажання та стартовий капітал. А щоб дізнатися як її зробити прибутковою, – не обов’язково бігати хтозна-де – слід лише зайти на портал, призначений для підтримки підприємців, «Столичний діловий портал» (www.bizportal.kiev.ua).