Останню крапку ставив Дерев’янко

У 45-му в Європі вирував переможний травень, який приніс континенту довгоочікуваний мир. А в Азії та в басейні Тихого океану Японія вела бойові дії, які неможливо було вирвати з історичного малюнка Другої світової війни. 26 липня США, Англія і Китай відповідно до рішення Потсдамської конференції висунули Японії відповідний ультиматум. На нього Японія ніяк не відреагувала. Тож, виконуючи рішення Ялтинської конференції глав держав антигітлерівської коаліції, СРСР оголосив їй війну, а наступного дня це зробила Монголія.

У ніч на 9 серпня війська Забайкальського фронту без артпідготовки розпочали наступ. Уранці це зробили частини I-го Далекосхідного, а 10 серпня – головні сили II-го Далекосхідного фронтів. Активно почав діяти Тихоокеанський флот.

У тому, що це насправді була кровопролитна війна, автор цих рядків повною мірою переконався під час роботи у газетах прикордонних округів на Далекому Сході й в Забайкаллі. Під час службових відряджень на власні очі бачив, наприклад, на Курильських островах японські аеродроми, злітно-посадочні смуги, які були вимощені мореним дубом, автоматизовані склади боєприпасів. Бачив і понівечену бронетанкову техніку і артилерійське озброєння, потоплені бойові судна – радянські та японські. Тоді ж записав численні розповіді учасників подій, ознайомився з багатьма документами стосовно дій прикордонників, які з першої хвилини початку східної кампанії влилися до складу діючої армії. Про серйозність протистояння свідчить хоча б такий випадок, яких, до речі, було чимало.

…У бій за населений пункт Шурфова підрозділи вступили з маршу. У молодечому запалі солдат Віталій Козлов (уродженець нинішньої Вятської області – тоді Кіровської – Російської Федерації) вирвався далеко вперед. Японці оточили його, і воїн шалено відбивався – до останнього набою. А потім був допит.
– Прізвище? З якого ти підрозділу? Які ще підрозділи діють на цій ділянці? Говори!

Віталій мовчав. Мовчав, коли не по-людському били, коли губи самі готові були прошепотіти відповіді на ці, за великим рахунком, не такі вже й важливі запитання.

Його прив’язали до дерева і з небаченою жорстокістю почали наносити удари багнетами і ножами у спину.

…Одразу ж після початку наступу з’єднань Радянської армії уряд Японії через радянського посла в Токіо повідомив, що готовий до капітуляції. Але американці скинули атомні бомби на японські міста Хіросіма й Нагасакі, а відповідь японців на це могла бути якою завгодно. Втім 14 серпня японський уряд підтвердив своє рішення про капітуляцію і віддав наказ своїм військам припинити бойові дії в басейні Тихого океану. Але водночас японське військове командування наказало Квантунській армії, яка налічувала до мільйона військовослужбовців, посилити спротив частинам Радянської армії. І в маньчжурському регіоні формування квантунців нанесли чимало відчутних контрударів по радянських військах. Тож наші дивізії, у відповідь, оточили японців. І командувач Квантунської армії генерал Я.Отодзо заявив про готовність виконати всі умови капітуляції.

Другого вересня 1945 року на борту американського лінкора «Міссурі» було підписано акт про капітуляцію Японії. Радянську делегацію очолював активний учасник тієї війни, уродженець Уманщини генерал Кузьма Дерев’янко.

В історії бойового протистояння в Другій світовій було поставлено останню крапку.