Тепло в нашому домі

В умовах обмеженості теплогенеруючих потужностей та напруженої ситуації на ринку постачання енергоресурсів надзвичайно актуальним є здійснення заходів, головною метою яких є зменшення споживання теплової енергії в сезон опалення. Нині споживання теплової енергії для опалення та гарячого водопостачання в будівлях нашої країни майже в 1,5–2 рази вище, ніж у західних країнах приблизно з такими ж самими кліматичними умовами.

З огляду на це, в червні 2005 року відбулася дуже значима подія. Саме в ці літні дні закінчився п’ятирічний термін, відведений на реалізацію міжнародного проекту «Енергозбереження в адміністративних та громадських будівлях міста Києва».

Цей проект передбачав впровадження енергозберігаючих заходів, націлених на економію теплової енергії, яка використовується для опалення приміщень. Близько 1300 адміністративних та громадських будівель міста Києва, серед яких дитячі садки, школи, інтернати, поліклініки, лікарні, музеї та інші адміністративні та громадські будівлі комунальної власності, було відібрано для модернізації в рамках цієї енергозберігаючої програми. За попередніми оцінками, в зазначених адміністративних будівлях, загальна площа яких складає понад 5,1 мільйона квадратних метрів, споживається щорічно близько 1015 тисяч Гкал теплової енергії вартістю понад 20,3 мільйона доларів США. Загальний потенціал енергозбереження в результаті реалізації проекту складає приблизно 26,7%, що дає змогу заощаджувати щорічно не менш ніж 3,2 мільйона доларів США.

Основною складовою заходів, передбачених в ході реалізації проекту, є встановлення на системах опалювання відібраних будівель індивідуальних модульних теплопунктів, які, маючи в своєму складі автоматичні регулюючі пристрої та насосне обладнання, дасть змогу підтримувати температуру обігріву в приміщеннях будівлі на одному рівні. Для мешканців, таким чином модернізованої будівлі, це означає, що незалежно від того яка температура за вікном, температура в приміщенні завжди буде однакова – 18 або 21 градус. Таким чином, завдяки встановленню теплопункту споживання теплової енергії системою опалювання будівлі буде завжди оптимальне.

Разом із встановленням нових теплопунктів було здійснено ще кілька заходів, які підвищили ефективність енергозберігаючої програми. Серед них – ущільнення вікон, з метою покращення їх теплоізоляційних властивостей, та встановлення рефлекторів тепла, які монтувались за батареями опалювальної системи, для того, щоб тепло, відбите рефлектором, обігрівало не стіну, а приміщення.

Проект було виконано за участю Світового банку, Київської міської державної адміністрації та Державного комітету з енергозбереження України, які спільно з Департаментом енергетики США розробили обґрунтоване технічне рішення та Шведською агенцією міжнародного розвитку Sida, яка стала посередником у наданні консультативних послуг провідними шведськими компаніями.

Вартість проекту становить 30 мільйонів доларів США. Світовий банк надав кредит у розмірі 18,29 мільйонів, Київська міська державна адміністрація інвестувала понад 10,1 мільйона, а Шведський уряд понад 2 мільйони.

Уже сьогодні з повним переконанням можна стверджувати, що ці немалі кошти витрачено не даремно. Енергозберігаючий проект завершено і він удався. За розрахунками, підтвердженими реальними показниками, отримана економія дасть змогу повернути позику в повному обсязі, згідно з затвердженим планом – не більш як за 12 років. Таким чином, за рахунок реалізації цього проекту держава, після повернення кредиту, отримає можливість направити зекономлені на теплоспоживанні бюджетні кошти, на втілення актуальних соціально-необхідних програм.

Таміла ЄМЕЛЬЯНОВА