Е-гей, Подол, кришнаїти їдуть!

Сьогодні, 30 липня, жителів вулиці Сагайдачного по обіді здивує незвичайна, як для Києва, подія. Височенна чотириметрова колісниця, оздоблена в східному стилі, має намір котитися між Контрактовою та Поштовою площами аж до вечора. Та не сама котитиметься. Її тягтимуть за довжелезні канати кришнаїти в одязі, схожому на простирадла. То свято «Ратна-ятра». Вперше в Києві!

Перекладається те свято на нашу мову як «Похід колісниць». Влаштували його зовсім не індуси, а наші співгромадяни, які надумали постригтися під них і об’єднатися у товариства та створити фонд. Цікаво, чому це свято в Києві святкують? – у споконвіку християнському місті, і для чого, головне? А виявилося (щойно я втерся в довіру до парубків із геть українською зовнішністю та індійськими іменами), що планується те свято у нас зробити традиційним. Адже Україна – вільна країна, то чому тут не запровадити такої традиції? Як на мене, аргумент пахне патріотизмом.

Я зустрівся із найголовнішим їхнім кришнаїтом. Він по-українськи розмовляє, мовби класик. От і каже:

– Такі фестивалі є по багатьох містах світу. Ми не напираємо, нехай люд сам обирає. Онде в Сан-Франциско вже давно проводять…

– Воно то так, а ви скажіть, – запитую, – у вченні Кришни є СПОНУКАННЯ до поширення його вчення на весь світ, отже, і на Україну?

– Є пророцтво, що за п’ять тисяч років усю Землю буде охоплено нашим ученням.

– І те означає, що такі свята, як ось це, з колісницею, – один із способів проповіді та залучення до віри?

– Можна й так сказати. Але ще – благодійність.

Покопався я трохи в їхніх книжках і віднайшов таке цікаве пояснення цієї колісниці. Виявляється – на ній їде їхнє божество, а люди, які тягнуть колісницю, «зустрічаються» з ним у духовному сенсі. Може, дурниця, а може, й серйозно… А ви чули про Сан-Франциско? Там чверть населення вже кришнаїти.