Сміття спалюють тишком-нишком

Державна санепідслужба столиці у червні провела рейди-перевірки і з’ясувала наскільки чисто на вулицях Києва. Результати перевірок озвучили днями в столичній мерії.

Фахівці санепідслужби виявили, що майже в усіх районах, особливо в Шевченківському, Дніпровському, Оболонському, Подільському, окремі майданчики для збирання побутового сміття встановлено ближче, аніж 20 метрів до будинків. а це вже порушення норм. Часто на контейнерах немає кришок і тому навколо них рояться мухи і в непотребі копирсаються бомжі.

– Контейнери для збирання твердих побутових відходів практично скрізь використовуються без відповідної чистки, промивки, дезінфекції, що передбачено санітарними нормами, – констатувала Ірина Козлова, головний державний санітарний лікар Києва. – Більшість контейнерів переповнено, бо сміття вивозиться несвоєчасно. З часом біля них утворюються цілі звалища відходів, що погіршує санітарно-епідемічну ситуацію в місцях проживання населення.

Відходи, що накопичилися, окремі двірники спалюють тишком-нишком, серед ночі, у подвір’ях. Приміром, на таке задимлене повітря скаржаться мешканці вулиці Академіка Корольова, 14 (територія ЖЕКу № 802 Святошинського району). «Це не тільки порушення санітарних норм, а й грубе порушення природоохоронного законодавства», – попереджає Ірина Козлова.

Головним порушником вивезення сміття з територій громадської забудови міста названо ВАТ «Київспецтранс». Скажімо, із 32 запланованованих маршрутів в Оболонському районі це товариство обслуговує 25. Трапляється, що з трьох наявних спецмашин працює лише одна або жодна не виїздить на маршрут. Транспорт застарілий і тому часто виходить з ладу.

З початку року державною санепідслужбою до адміністративної відповідальності за порушення санітарних правил утримання території притягнуто 45 посадових осіб житлово-експлуатаційних організацій, направлено 24 приписи щодо усунення недоліків.