Час клонів і кланів минає

Майбутні парламентські вибори не повинні бути такими брудними, як президентська кампанія. Проте повністю позбутися «чорних» політтехнологій в березні 2006 року навряд чи вдасться. Тим паче, що ці технології зазнають значних змін. Тому політологи вже нині думають, як уникнути порушень.

Директор департаменту політичного консалтингу агенції Martin Group Тарас Березовець вважає, що основним брудним прийомом буде добре відоме клонування політичних сил. Тим паче, що в нас уже розплодилося багато партій із подібними назвами: три «зелені», чотири комуністичні, дві «Наші України»… Проте від клонування найбільше постраждають кандидати не на парламентських, а на місцевих виборах. На думку політолога, претенденти-двійники можуть з’явитися і на виборах столичного міського голови.

А ось директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов, навпаки, впевнений, що клонування – вчорашній день. За попередньої влади цим «бавилася» Адміністрація Президента. Нова ж команда надає перевагу не дрібним кишеньковим партіям, а масштабним блокам. Крім того, після запровадження пропорційної виборчої системи цей вид махінації став менш ефективним. У березні в бюлетенях будуть партії, а не прізвища певних осіб, тому спроби проштовхнути на вибори кандидатів-однофамільців не матимуть сенсу.

– Час клонів і кланів минає, – заявив пан Карасьов. – Нині очевидне використання «сірих» технологій.

«Сірі» технології – це моральна дискредитація певного політика, пошук його гріхів. Вадим Карасьов не виключає, що прикладом може бути скандал навколо сина Президента Андрія Ющенка. Єдиний спосіб уникнути такого негативного піару – бути «чистим» і не давати приводів для нападок.

Не обійдеться виборча кампанія і без застосування адмінресурсу та підкупу виборців, вважає президент Асоціації політичних наук Микола Михальченко. Причому, основними мішенями цих технологій будуть приблизно 17 відсотків електорату, які поки що не знають, за кого голосуватимуть. Інші виборці вже визначилися зі своїми симпатіями.

Аби уникнути брудної гри на парламентських виборах, політтехнологи вирішили підписати хартію етичних принципів. До неї можуть приєднатися й іноземні політтехнологи, які працюватимуть на виборах-2006.

Обговорення угоди відбудеться восени на з’їзді політологів України. На церемонію її підписання запросять представників влади, опозиції та мас-медіа. Гарантом хартії політологи хочуть бачити Віктора Ющенка.