Володимир Стельмах теж земляк Президента

Попри те, що сезон відпусток у розпалі, на звітно-виборчі збори наймолодшого в Україні Сумського земляцтва в Києві прийшло 420 із 580 членів. Те, що воно за останні рік-два збільшилося вдвічі, безперечна заслуга його дотеперішнього голови, керівника Печерського району столиці Анатолія Коваленка.

Як завжди небагатослівний, він коротко звітував про зроблене і побажав наступникам удачі. Відтак вручив відзнаки земляцтва та Київського міського голови Олександра Омельченка. Нагородили земляків і гості зібрання – голова Сумської облдержадміністрації Микола Лаврик та голова облради Марк Берфман.

Привітання почесного голови земляцтва – Президента України Віктора Ющенка  – зустріли оплесками, а потім усі оратори висловлювали сподівання, що знаний земляк допоможе зрушити з місця сотні розпочатих корисних справ. Виступи сумчан були різними. Головуючий, відомий письменник і патріот рідної землі Михайло Шевченко, не нагадував про регламент народному артистові України, лауреату Державної премії ім.Т.Г.Шевченка, оперній славі України Анатолію Мокренку. Той тяжко журився над долею українського села взагалі й своїх рідних Тернів. «До війни в селі мешкало     12 тисяч людей, незважаючи на те, що голодомор 1932-1933 забрав 5000 життів. Ще 1000 забрала війна. Нині у Тернах – 4000 мешканців, котрі не живуть, а животіють, бо нема ні цукрового й молокопереробного заводів, ні млина та олійниці. Люди ображені, зневірені. Якщо ми негайно не подбаємо про сільських дітей, майбутнє країни буде невеселим».

Анатолій Юрійович зробив, здавалося б, неможливе – організував і вже тричі провів у рідних Тернах спершу районний, а тепер уже обласний конкурс-фестиваль хорових колективів сільських шкіл. Уперше за багато років розчинилися двері «мертвого» будинку культури, причепурилися   й потяглися туди, полишивши хатні справи, односельці. Так само чинить і засновник та перший голова Сумського земляцтва Михайло Шевченко. Його заслуга – Всеукраїнський літературно-мистецький фестиваль «Кролевецькі рушники» і ювілейні вечори на Сумщині та в Києві відомих земляків, створення регіональних (районних та міських) земляцтв.

Головою Сумського земляцтва обрали вихідця із села Олександрівка Великописарівського району 66-річного голову Національного банку України Володимира Стельмаха. У спадок йому дісталося чимало доброго, зробленого попереднім керівництвом – унікальна виставка у Національному музеї історії Великої Вітчизняної війни «Сумщина партизанська», два випуски альманаху «Земляки».

Голова Волинського земляцтва Данило Кордійчук разом із булавою передав Володимиру Семеновичу на три місяці повноваження координатора земляцтв регіонів України.