План до двору: вигадка чи реалії

На планове побачення з представниками засобів масової інформації народний депутат України, перший заступник голови Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Олександр Бандурка завітав з текою документів. Представив довідник Державного комітету статистики України про соціально-економічне становище в нашій країні. За січень-червень 2005 року. Навів дані. Вони, зрозуміло, маловтішні.  Усе дорожчає.

– Улітку мають подешевшати капуста, буряки, помідори, огірки, яблука, вишні, чорна смородина, – зауважив депутат, – але овочі й фрукти суттєво подорожчали порівняно з торішнім відповідним періодом. У червні ціна цукру зросла на 56 відсотків.

Чим це пояснити, Олександр Маркович не відає. Воно й зрозуміло: він лише заслужений юрист… Тому куди впевненіше почувається в юриспруденції.

Пан Бандурка дістав так званий чорний список. Він вважає, що стосовно людей, занесених до нього, до початку виборчої кампанії буде порушено кримінальні справи.

– У списку значаться прізвища Кучми, Януковича, Медведчука, Ківалова, Пінчука, Ахметова, Колесникова, Кушнарьова, Гриневецького, Щербаня, Засухи, Шуфрича, Добкіна, Толстоухова, Кукоби, Клюєва, Боделана, Богатирьової, Міленіна, Бакая, Швеця та багатьох інших, – швиденько перерахував «нещасних» Олександр Маркович.

Звідки в нього цей реєстр? Чи не власноруч часом склав?

– Відповідно до закону про статус народного обранця, –  поінформував заслужений юрист, – я не зобов’язаний називати джерела інформації. Але скажу: із Секретаріату Президента України. Я далекий від того, що список складав сам Віктор Ющенко. Проте достеменно знаю: з центральних правоохоронних відомств на місця пішли відповідні вказівки.

Як доказ народний депутат навів текст телеграми за №3131 від 30 червня 2005 року, підписаний Президентом України. У ній Віктор Ющенко зазначає, що в лавах МВС збереглося чимало старих кадрів, не здатних проводити нову державну політику, як-от, приміром, викорінення економічної злочинності, корупції, хабарництва в системі місцевої влади. Глава держави просить посилити роботу в цьому напрямі й негайно інформувати про вжиті заходи.

Документ цілком правильний. Щоправда, запізнився він щонайменше на 14 років. Але то вина не чинного Президента України.

– Слід також згадати, – додав пан Бандурка, – заяву міністра внутрішніх справ Юрія Луценка: в кожній області має бути не менше ніж чотири резонансних кримінальних справи. Отже, план до двору запущено в дію.

До речі, у списку значиться… і Бандурка-молодший.  Як повідомив батько, його чадо – у відпустці. У Жовкві по музеях ходить. Проте на роботу, себто в крісло заступника голови Харківської обласної ради, не повернеться. Заздалегідь подав заяву про звільнення…