На приколі…

День Військово-морських сил України для держави, українського народу – свято. Але напрошуються зовсім не святкові слова. Бо флот наш військовий з цілої низки причин – на приколі. На жаль…

У дев’яності роки минулого вже століття тодішній міністр оборони Олександр Кузьмук обіцяв громадськості, що наша держава обов’язково добудує ракетний супер-крейсер «Україна». Та, виявляється, ми не маємо змоги добудувати цю махіну, закладену ще тоді, коли про розвал Союзу могли мріяти лише утопісти.

Пригадую, свого часу ми не змогли добудувати крейсер «Варяг», що також залишився в спадок від неіснуючої вже країни. Так оту гордість нашого флоту все ж хтось придбав – чи під вар’єте, чи під казіно. Придбати недобудовану «Україну» поки що охочих катма. Можна згадати і єдиний український підводний човен «Запоріжжя», який на воду спустили, але завести так і не змогли…

Хай там як, а мати компактні й дієздатні військові морські сили потрібно. Наголошую, дієздатні, а не такі, що на ладан дихають.

Нині в складі ВМС України 30 бойових одиниць і майже 30 суден забезпечення. Вони навіть беруть участь у міжнародних навчаннях «Щит миру», «Сорбет ройял» та деяких інших. На жаль, нерідко наші плавзасоби після таких навчань ледь дістаються рідних берегів. Йдеться про те, що кораблі наші, не лише рядові, а й флагман ВМС фрегат «Гетьман Сагайдачний» потребують планового ремонту. Як стверджують флотські високопосадовці, основна частина наших кораблів небоєздатна, адже без справних двигунів, дизель-генераторів у море не вийдеш, пускові установки не задієш. Таке становище уже понад вісім років. Наш військовий флот не обновляється. А збудований на стапелях «Ленінської кузні» корвет «Тернопіль» морально застарів ще до закладки.

Слід сказати, що й програми військового кораблебудування в України немає. Так, як і коштів для підтримання бойових плавзасобів. Це дивно. Хоча б тому, що сусіди і бойові побратими міноборонівських моряків – моряки-прикордонники – почуваються на морі як риба у воді. Рівень боєготовності тут 80 відсотків, з’єднання постійно поповнюється новими кораблями і катерами і за кількістю плаводиниць уже переважає ВМС.