Слід розрізняти іслам і тероризм

Представники Всеукраїнських ісламських громадських організацій від імені двохмільйонної мусульманської громади в Україні засудили останні терористичні акти в Лондоні та Шарм-аль-Шейху. Й закликали не звинувачувати в «ісламському тероризмі» увесь 1,5-мільярдний мусульманський світ.

«Іслам забороняє використовувати мирних людей у війні. Вбивство – один із найтяжчих гріхів. Убивць Аллах покарає як у цьому, так і в потойбічному житті. Коран стверджує: той, хто вб’є одну невинну людину, подібний до того, хто знищить все людство», – заявив на прес-конференції в Києві голова асоціації «Арраід» (представляє ісламські центри Києва, Сімферополя, Одеси, Харкова, Донецька та Вінниці) Фарук Ашур. Щоправда, він зізнався, що серед мусульман є групи, які неправильно розуміють свою релігію і вважають, що стати смертником «в ім’я Аллаха» – прямий шлях до раю. Насправді ж, вони «віддаляють себе від раю».

Після терактів у Мадриді іспанські мусульмани боялися виходити з дому. Нині ж хвиля антиісламських настроїв заполонила Британію: напади на мечеті, серед мусульманської громади  вже є вбиті… Ненависть до себе відчуває чи не кожен із 16 мільйонів мусульман Європи. «Удар по Лондону – також удар по ісламу», – переконаний Фарук Ашур. Він закликав розрізняти іслам і тероризм. Оскільки перше, за його словами, миролюбна і покірна релігія, друге – злочинна ідеологія, яку часто використовують політичні сили у власних цілях. Зокрема й уряди багатьох країн, виправдовуючи  війну в Іраку, Афганістані, Палестині, Чечні тощо.

В Україні, як наголошували учасники прес-конференції, мусульмани не зазнають утисків. Проте в останні тижні і їм довелося похвилюватися. Ф.Ашур також не бачить терористичної загрози для України у зв’язку з її участю в іракських подіях. Принаймні, як він запевнив, ісламські центри в Україні ведуть антитерористичну пропаганду.