Про мобілки, довіру і гастролерів

Аналізуючи кримінальну ситуацію в столиці, начальник столичної міліції Віталій Ярема зазначив, що кількість злочинів загальнокримінальної спрямованості збільшилася на 20 відсотків. На його думку, це передусім свідчить про фальсифікацію торішніх показників. Зокрема прокуратура виявила понад півтори тисячі злочинів, скоєних торік, а поставлених на облік цьогоріч. Пан Ярема назвав ще один цікавий факт.

За перше півріччя було виявлено 200 фактів реалізації мобілок особами, які скоїли пограбування. У подальшому з’ясувалося, що майже половина потерпілих по допомогу до правоохоронних органів не зверталася. Громадяни, вочевидь, або просто не вірять міліції, або не вважають великою цінністю викрадені в них мобільні телефони. А щодо довіри, то тут намітилися такі тенденції.

Якщо  торік на прийом до начальника Головного управління внутрішніх справ у місті Києві за перше півріччя звернулося 27 громадян, то нинішнього  року – 250.

Начальник столичної міліції озвучив і своє бачення вирішення питання з ДАІ на рівні столиці: об’єднати колишні підрозділи державтоінспекції зі спецзагонами «Беркут» та патрульно-постовою службою й утворити такі підрозділи, на основі яких буде формуватися відповідна патрульна служба, що забезпечуватиме порядок на дорогах і боротиметься з кримінальною злочинністю, зокрема попереджатиме пограбування, реагуватиме  на виклики громадян тощо.

Велике занепокоєння у Віталія Яреми викликає нашестя до Києва гастролерів із Закавказзя. Цього року вже було затримано 9 злочинних груп, до складу яких увійшли 29 громадян Грузії. На їхньому рахунку – 80 крадіжок. Прибульці переважно спеціалізуються на квартирних крадіжках. Не гребують зазирнути й до чужих авто.

За словами начальника столичної міліції, така міграція до Києва пов’язана з тим, що в Грузії  ухвалено надзвичайно суворий закон про боротьбу з мафією. Керівники грузинського МВС зазначають, що в Україні закони лояльніші, тому грузинські злочинні групи передислоковуються до Києва.