Василь ПрисЯяжнюк:«Наше завдання — не приховувати дані про стан злочинності»

– Лише 4 навмисних убивства із 72, які були скоєні в Києві за перше півріччя цього року, залишилися не розкритими. Для порівняння: торік із 78 нерозкритими залишилися 13 злочинів, – розповів на брифінгу заступник Генерального прокурора України – прокурор Києва Василь Присяжнюк.

Василь Степанович відзначив ефективність роботи міліції та прокуратури у боротьбі з порушенням земельного законодавства, екологічними злочинами, які набули в Києві неабияких масштабів. Працівники міліції порушили 39 кримінальних справ, що стосуються земельного законодавства, прокуратура – 15. Серед них – і кримінальна справа по Пущі-Водиці, де громадяни, ще не маючи актів на забудову, вже почали будівництво та вирубування дерев.

– Ми заявили 66 позовів до суду із земельних питань, – продовжив пан Присяжнюк, – до Київської міської Ради внесли 19 протестів щодо незаконного виділення землі та порушення законодавства, 7 із них вже задоволено.

Загалом же у користування громади столиці повернуто 673 га незаконно вилучених земель.

З приводу чуток про можливе об’єднання деяких районів столиці, а відтак функціонування тамтешніх прокуратур, Василь Степанович наголосив, що на сьогодні це лише розмови. По-перше, зауважив він, треба обов’язково зважити на думку мешканців столиці: чи влаштовуватимуть їх такі зміни. А по-друге, про які реформи можна говорити, коли у деяких владних структурах відсутні навіть елементарні умови для праці. Для прикладу прокурор згадав Апеляційний суд міста Києва. Як відомо, у кожному суді має бути кімната для прокурорів, де вони готуються до засідань, спілкуються з адвокатами, представниками конфліктуючих сторін і т.ін. Однак подібні умови, на жаль, відсутні.

Розповів Василь Присяжнюк і про розгляд деяких резонансних справ. Щодо вибуху в Дарницькому районному суді, то по цій справі вже виніс вирок Голосіївський суд. Організатор злочину отримав десять з половиною років позбавлення волі, а двоє його «колег» – по дев’ять. Мотивом теракту стало судове засідання щодо звинувачення брата організатора в розбійному нападі. Заручившись підтримкою двох своїх приятелів, він таким чином вирішив допомогти родичу.

Справу про вбивство кримінального авторитета Прища вже направлено до суду. У ній фігурують двоє зловмисників. Мотив убивства – помста.

Є також надія, що вбивство бізнесмена Віктора Рибалки  буде розкрито. Поки що є лише підозрювані, які могли бути причетними до скоєння цього злочину.
Розслідування у справі вбивства київського стоматолога Юрія Опанасюка незабаром буде завершено й передано до суду.

– Державі повернуто готель «Дніпро», – повідомив столичний прокурор.  – Прокуратурою міста Києва ініційовано повернення у державну власність незаконно відчуженого колишніми посадовими особами Державного управління справами майна державного підприємства готель «Україна» та санаторно-курортних комплексів «Форос», «Зорі України», «Дніпро» на загальну суму понад 24 млн. гривень шляхом пред’явлення позовів до Господарського суду Києва.

Однак, попри наведені позитивні тенденції в роботі правоохоронних органів, Василя Степановича непокоїть рівень злочинності, який у столиці залишається високим. Якщо проаналізувати ситуацію за останні 25 років, то 1989-го у місті було скоєно 8762 злочини, а нині вже за перше півріччя їх зафіксовано 16127. Навантаження на правоохоронні органи збільшилося майже в 4 рази.

– Проте наше завдання – не приховувати статистичні дані, а показувати реальний стан злочинності, – говорить Василь Присяжнюк, – бо тільки таким чином ми зможемо проаналізувати ситуацію і ефективніше впливати на неї з метою покращення.