Що оковита, що мінералка…

Поки політики з’ясовують, вступати Україні у СОТ чи ні, вітчизняний споживчий ринок і далі потерпає від фальсифікату. І хоча боротьба з ним не припиняється, а, навпаки, посилюється, він суне на прилавки й полиці магазинів із усіх шпарин. У цю життєво важливу проблему втрутився Президент України, видавши Указ «Про заходи щодо вдосконалення діяльності у сфері технічного регулювання та споживчої політики». Цей документ передбачає низку заходів, а саме: створення сприятливіших умов для розвитку підприємництва, добросовісної конкуренції, поліпшення захисту життя, здоров’я людей, навколишнього середовища, прав споживачів, усунення технічних бар’єрів у торгівлі.

Нещодавно Держспоживстандарт України оприлюднив результати перевірок якості та безпеки питної води, алкогольних напоїв і тютюнових виробів на споживчому ринку країни. Показники вражаючі: у ході перевірок (з 29 червня по 15 липня) на 1023 суб’єктах господарювання різних форм власності сфери роздрібної торгівлі порушення прав споживачів виявлено на 670 підприємствах. Із проінспектованих 116,6 тис. дал. фасованої питної води забраковано та знято із реалізації 48,3 тис. дал. (або 41 відсоток). Порушень більш ніж достатньо: відсутність супровідних документів щодо якості, вичерпаний термін придатності, невідповідність нормативних документів. У деяких пляшках виявили навіть солому. «Лідерами» є Дніпропетровська, Львівська, Харківська, Луганська області і місто Київ.

Голова Держспоживстандарту України Микола Негрич навів такий приклад: у радянські часи мінеральна вода «Боржомі» вважалася великим дефіцитом, нині ж її можна купити в першому-ліпшому ларку як у столиці, так і в райцентрі. Одначе, як нібито пояснив йому посол Грузії в Україні, цьогоріч Грузія не поставила нам жодної цистерни мінеральної води «Боржомі». Звідки ж, у такому разі, вона береться на наших прилавках і полицях? Як з’ясувалося, кавказьку воду виготовляють (!) у Миргороді, на славнозвісному заводі мінеральної води.

Улітку без ковтка прохолоджувального напою не обійтися. І саме в цю пору, як стало відомо кілька днів тому, підвищують ціну на артезіанську воду. Отож слід чекати і зростання фальсифікату. У спеку, власне, не втрачають своєї популярності й міцні напої. Територіальні органи Держспоживстандарту України перевірили 976 підприємств торгівлі, які реалізовують горілку, коньяки, і 74 відсотки їх, виявилося, торгують товаром сумнівної якості. Із проінспектованих 35,9 тис. дал. забраковано та знято з реалізації 14,26 тис. дал. алкогольних напоїв. На нашому ринку майже 50 відсотків алкоголю, який «варять» у підвалі, на квартирі й т.ін. На винних осіб та суб’єктів господарювання накладено адміністративних і економічних санкцій на загальну суму 402,77 тисячі гривень. Дуже прикро, що й тут серед «лідерів» Київ та Київська область.

Днем раніше аналогічна розмова відбулася в Департаменті у справах захисту прав споживачів у Києві (так після реорганізації називається колишнє Головне управління). Його директор Олександр Никитюк оперував не менш вражаючими цифрами стосовно тютюнових виробів, товарів м’ясної та молочної групи, паливно-мастильних продуктів. Так, куріння – дуже шкідлива звичка і з нею борються тепер навіть на державному рівні. Але якось дивно: одні фахівці лякають людей приголомшливими фактами стосовно хронічних захворювань і смертності, викликаних палінням, а всі вулиці й траси тим часом засіяні здоровенними біг-бордами, які на всі лади рекламують цигарки. Тютюн також буває підпільного виробництва, сумнівної якості. Із перевірених 48,21 млн. штук тютюнових виробів знято з реалізації 9 млн. штук (19 відсотків). В Українському центрі захисту прав споживачів працює спеціальна лабораторія – «курильна машина», яка бракує неякісний товар.

Якщо цигарки – це примха курців, то молоко і м’ясо – це те, що справді потрібне кожній людині. А тут стільки підробок, що аж страшно стає. Із перевірених м’ясних продуктів 84 відсотки – сумнівної якості, у молочній групі цей показник становить 66 відсотків, 89 відсотків риби не відповідає стандарту. Нещодавно я писала про «фарбовану» копчену рибу, а, виявляється, і оселедцям роблять «макіяж» за допомогою барвників.

У департаменті розгорнуто виставку товарів, які вилучено через недоброякісність. Чого лишень там немає: повидло, тушонка, гриби, коньяки і навіть червона лососева ікра. Як на мене, то такі виставки треба влаштовувати безпосередньо на ринках, у гастрономах, супермаркетах, аби споживач знав, що не варто купувати.

ДО РЕЧІ

Кілька днів тому посол Грузії в Україні Грігол Катамадзе спростував інформацію пана Негрича, як таку, що не відповідає дійсності. Виявляється, вони навіть не знайомі. Нинішнього року Грузія, виявляється, поставила нам 6 мільйонів пляшок «Боржомі».