Про тепличні умови та чебуреки

У прямому ефірі «Радіо Київ» відбулася прес-конференція заступника голови КМДА Миколи Георгієвського, присвячена торгівлі в метрополітені. Він пояснив, чим викликана боротьба зі стихією.

– На жаль, навколо проблеми розвитку підприємництва, що справді існує, здійснюються всілякі маніпуляції та дезінформація людей, – сказав Микола Сергійович. – Наведення порядку  в метрополітені було представлено як спробу наступу на ЗМІ, оскільки зачепили інтереси розповсюджувачів друкованої продукції. Але ж наведення порядку викликане дотриманням вимог безпеки пасажирів – щоденно столичне метро перевозить понад 1,6 мільйона людей, і ніщо не має заважати їх входу і виходу зі станцій. Не кажучи про те, що у метро продають ковбасу, яйця, курей, інші продукти харчування, що не проходять ані сертифікації, ані бактеріологічних аналізів, санітарного та інших контролів – все це може призвести до непрогнозованих наслідків.

Взагалі, існують певні правила, що не потребують додаткових роз’яснень: торгівля має бути організована у спеціально відведених місцях, транспорт – перевозити людей, і кожен – робити своє діло. Тому й ухвалено рішення про заборону торгівлі в метрополітені.

Хочу нагадати: підприємництво – це діяльність, що здійснюється на ризик і відповідальність самого підприємця. А тут майже тепличні умови – торговець нічого не будував, не поніс витрат з експлуатації метро, оренда здійснювалася фактично за символічну плату. Є підприємці, котрі мають кілька десятків точок у метро, обіг там приблизно такий, як в універмазі «Україна»!

– З метро стихійну торгівлю прибрали, але біля входів до нього торгують чим завгодно – в’яленою рибою, чебуреками, що смажаться із застосуванням заборонених газових балонів… Чи будете і там наводити порядок? – запитав Миколу Георгієвського кореспондент «Вечірнього Києва».

– Згоден, треба наводити лад і біля входів до метро. Щодо чебуреків і в’яленої риби, то я взагалі не радив би їх купувати. Адже в Києві вже є випадки серйозних захворювань. Тож несанкціонована торгівля поряд із захаращенням територій несе загрозу для здоров’я людей. Це питання заслуховували на розширеній колегії КМДА, і міський голова дав додаткові доручення навести лад і в цій сфері.