Обережно: ботулізм

У Києві може виникнути проблема із захворюванням на ботулізм, попереджає головний санітарний лікар Києва Ірина Козлова. Адже останнім часом у столиці, як і по Україні загалом, спостерігається тенденція зростання захворюваності на цю недугу.

Цього року в місті вже зареєстровано 8 випадків з 11 потерпілими. У червні епідситуація значно погіршилася. За останній тиждень у місті захворіли четверо. Головною причиною цього стала в’ялена риба, придбана біля ринку ВАТ «Фірма Лісова» (вул. Миропільська, 2, Деснянський район). За несвоєчасного лікування, застерігає Ірина Козлова, ботулізм часто призводить до смерті.

Першими тривожними сигналами захворювання, наголошує лікар, є «сітка» перед очима, роздвоєння предметів, розширення зіниць, рядки під час читання
починають «стрибати». З часом відбуваються зміни в голосі: він хрипне, іноді зовсім зникає, мова стає незрозумілою. Порушується ковтання, під час прийому страв їжа потрапляє в гортань, викликаючи сильний біль.

Захворювання почасти виникає після вживання в їжу продуктів домашнього виготовлення (рибних, м’ясних та рибних консервів, консервів із грибів, в’яленої та копченої риби тощо) без дотримання відповідних санітарно-гігієнічних та технологічних вимог.

Дуже часто реєструються випадки сімейного або групового ураження. Санепідслужба наполегливо просить столичних мешканців уникати придбання продуктів харчування, зокрема домашнього виготовлення, у випадкових осіб у місцях стихійної торгівлі. Відновлення втраченого здоров’я обійдеться набагато дорожче, аніж економія на дешевих продуктах харчування. За перших ознак захворювання слід негайно звернутися до лікаря.