Уряд заслуговує на «відмінно»?

Після завершення політичного сезону Національний демократичний інститут та Міжнародний інститут демократії підбили його підсумки під час круглого столу «Учасники Помаранчевої революції у владі і поза владою». Його мета – проаналізувати дії владної команди, спрямовані на реалізацію обіцянок, даних на Майдані. До участі в засіданні запросили представників влади та громадських організацій, які були чільними дійовими особами під час революційних подій.

Промовці по-різному оцінювали діяльність Президента та Кабінету Міністрів. Заступник голови Державної податкової адміністрації Микола Катеринчук вважає, що нинішній уряд робить неможливе. Влада демонструє політичну волю для розв’язання багатьох проблем.

Особливо вражають його кроки в соціальній сфері. З цим погодився і координатор «Пори» Владислав Каськів, зазначивши, що Віктора Ющенка можна назвати більшим соціалістом, аніж членів СПУ. Крім того, відчули свободу й мас-медіа. Влада дала змогу їм нормально працювати, і тому заслуговує оцінки «п’ять».

Водночас не вдалося уникнути суттєвих помилок, зокрема – скасування податкових пільг. Проте з допомогою підприємців уряд виправив свої прорахунки. Також не відбулося повної зміни посадовців у регіонах. Хоча й серед новопризначених чиновників не всі професіонали.

Відповідаючи на закиди щодо роз’єднаності урядової команди, пан Катеринчук нагадав, що теперішній уряд є коаліційним. У ньому представлені різні сили, і тому конкуренція між певними політиками – досить природне явище, як для демократичної країни.

А от міністр у справах молоді та спорту Юрій Павленко впевнений у злагодженій діяльності Кабміну, хоча, природно, існують певні протиріччя.

– Майдан і виборча кампанія дали цілий ряд самодостатніх лідерів, – пояснив він, – і кожен із них пропонує свій варіант розвитку України.

Тож перші півроку в уряді йшла дискусія стосовно концепції розвитку нашої держави. Різні сили пропонували свої шляхи. І протягом певного часу відбувалася «притирка» команди.