Перевернути піраміду адмінреформи

Близько двох тисяч територіальних громад в Україні економічно і фінансово самодостатні, готові до адміністративно-територіальної реформи. Але не до тієї, що її пропонує віце-прем’єр Роман Безсмертний, бо вона не знаходить підтримки у людей. Тож Українська партія «Єдність» спільно з Асоціацією міст України і громад (АМУ) розробила і запропонувала для широкого обговорення «Концепцію децентралізації державної влади та розвитку місцевого самоврядування в Україні».

Цей проект, за словами голови УП «Єдність», заступника Київського міського голови– секретаря Київради Володимира Ялового, повністю відповідає проголошеному Віктором Ющенком гаслу «Україна – країна самоврядних громад», відповідає ментальності нашого народу, зможе вивести суспільство на нову якість організації.

Лідери й активісти УП «Єдність» уже тепер розпочали тур поїздок по Україні з презентацією концепції. Вони хочуть, щоб люди, а передусім депутати місцевих рад, міські й сільські голови, ознайомилися з її пунктами, переконалися, що ці кроки – на користь суспільству і державі, що реформа – реальна. «Це те, чого не зробив Роман Безсмертний, починаючи реформу, – каже В.Яловий. – Його концепція – непогана, побудована за європейськими зразками, але підходи були неправильні. Слід було винести проект реформи на всенародне обговорення, а паралельно здійснювати практичні кроки».

УП «Єдність» і АМУ пропонують передусім ухвалити законопроект 3207-1 «Про внесення змін до Конституції України», що дасть змогу узгодити норми Основного Закону з ратифікованою парламентом Європейською хартією місцевого самоврядування. Також слід ухвалити закони «Про комунальну власність», «Про територіальну громаду», «Про муніципальну міліцію», пакет законів, що регламентують земельні відносини, формують межі громад, засади їх економічно-фінансової самодостатності. «Якщо ми найближчим часом не вкладемо гроші в комунальну сферу міст, – каже віце-президент АМУ Мирослав Пітцик, – то через п’ять років втратимо її і будемо відрами носити воду на десятий поверх, а звідти у відрах виносити відходи». На місцях недофінансовуються й інші сфери, зокрема освіта, охорона здоров’я недоотримують приблизно половину коштів. «Якщо держава не може, то хай передасть ці повноваження органам місцевого самоврядування», – пропонує М.Пітцик. За оцінками експертів, адмінтерреформа потребує близько 60 мільярдів гривень. Де їх узяти, якщо держбюджет не може повернути заборгованих 20 мільярдів місцевим бюджетам?».

Концепція також пропонує ліквідувати райдержадміністрації та передати їх функції виконкомам районних, міських і сільських рад; змінити статус обласних держадміністрацій. Водночас слід провести вибори 2006 року до місцевих рад за мажоритарною системою, аби виборці мали своїх конкретних обранців. У Канаді, навів приклад пан Пітцик, така ж система виборів, як у нас: до парламенту – за партійними списками, у місцеві ради – по одномандатних округах.
– Концепція реформи УП «Єдність» не є альтернативною до проекту Безсмертного, – зазначив В.Яловий. – Просто пропонується «перевернути піраміду».

Спершу слід ухвалити закони, що дадуть можливість нормально дихати громадам, місцевому самоврядуванню, далі – створити належну інфраструктуру, приміром, на селі, а вже за наявності позитивних передумов та волевиявлення громад можна взятися за формування нового адміністративно-територіального устрою України.

– Загалом я підтримую реформу Безсмертного, але кроки потрібні інші, – наголосив В.Яловий.

Лідер «Єдності» також проти відставки Безсмертного. Бо з ним може відійти і сама ідея адміністративного реформування, відповідні наміри влади. «Єдність» готова надати новий імпульс цьому процесу, вказавши урядовому першопрохідникові на помилки.