Державної торгівлі – три відсотки

Хоча міська влада й домовилася з Держрезервом про закупівлю в нього п’яти тисяч тонн цукру за ціною 2,9 гривні і встановила на нього граничну надбавку 12 відсотків, але солодкий пісок за обіцяні 3,3 гривні й досі не з’явився в багатьох торговельних закладах столиці. Чому так відбувається, ми вирішили з’ясувати в Головному управлінні споживчого ринку та торгівлі КМДА, якому, здавалося б, підпорядковуються всі, хто щось продає в столиці.

З’ясувалося, що не все так просто. Бо, як повідомили в управлінні, у Києві, та й в Україні, державних торговельних закладів залишилося всього лише три відсотки, решта – мають власників. Отже, вони самі й вирішують, де, за якою ціною та в якій кількості купувати, а потім і продавати цукор. Звичайно, міська влада запропонувала всім торговельним закладам цукор із Держрезерву, але поки що дехто утримується від його придбання. Посилаються в такому разі здебільшого на відсутність коштів. Мовляв, витратили на закупівлю дорогого цукру, то коли його реалізують, тоді звернуться до Держрезерву за дешевим. Наказати ж власникам приватних торговельних закладів та окремим підприємцям ніхто не може та й не має права. Але в міському управлінні запевнили, що на таких намагаються вплинути методом переконання, а коли потрібно, то й допомоги, наприклад, в отриманні кредиту. В управлінні також сподіваються, що невдовзі ажіотажний попит на цукор спаде, а з ним і ціна на солодкий продукт.