Голос душі – пензлем

«Є чудові художники, а є надбання нації. Іван Марчук – це надбання нації», – так сказав відомий телеведучий Юрій Макаров на презентації виставки лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка, народного художника України Івана Марчука.

І треба відзначити, що розмах виставки відповідає статусу «національного надбання», оскільки в палаці мистецтв «Український дім» розмістилося понад 300 робіт різних періодів творчості художника. За їх кількістю, площею експонування та масштабністю це найбільша виставка за часи незалежності України.

Щоправда, другий поверх «Українського дому» зміг розмістити лише частину того, що Іван Марчук створив за 40 років активного творчого життя. «Я лише пишу голос своєї душі», – скромно зауважив Іван Марчук. Зважаючи на багатий доробок художника, а також на те, що він не збирається ховати пензлі та мольберт, голос душі в нього бездонний.

Колись письменник Оксана Забужко сказала, що Марчук за своєю роботою ніколи не знав, яка надворі погода. І художник погоджується з цим, адже він намалював багато. Щоб із намальованим могли ознайомитися всі охочі, створюється культурний центр «Музей художника Івана Марчука», для якого київська влада виділила земельну ділянку.

Виставка триватиме до 3 серпня.