Нафтотрейдерів оштрафували

Учора в Антимонопольному комітеті відбулося відкрите засідання, на якому ухвалили рішення у трьох справах нафтотрейдерів, що діють на ринку України.

Комітетові так і не вдалося довести узгоджені дії ТОВ «ТНК-ВР Україна» та «ЛИНОС», ДП «Литаско-Україна», ПІІ «Лукойл-Україна» та ВАТ «Лукойл – Одеський НПЗ» і тому він вирішив закрити провадження у справі про порушення ними антиконкурентного законодавства. Щоправда, в мене виник сумнів у правильності такого рішення. Бо кожен із нас ще з шкільних років пам’ятає: не можна вирішити навіть простої арифметичної задачки, не знаючи її умови. А в цьому разі, з усього видно, що принцип було порушено. Інакше, як тоді пояснити штрафи, накладені на нафтові компанії, керівники яких не так давно тиснули на уряд та скаржилися Президентові? За подання інформації в неповному обсязі у встановлені строки на 300 тисяч гривень АМКУ оштрафував ТОВ  «Торговий дім «ТНК-Україна».   Лише 50 тисячами гривень за порушення законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді подання недостовірної інформації відбулося ТОВ «ТНК-ВР Україна».

Сукупну ж частку ЗАТ «Укртатнафта» (Кременчуцький НПЗ), ТОВ «ЛИНОС» (Лисичанський НПЗ) та ВАТ «Лукойл – Одеський НПЗ» на загальнодержавних ринках оптової торгівлі бензинами та дизельним пальним, яка, за попередніми даними, становить понад 50 відсотків, комітет продовжує досліджувати і обіцяє в серпні провести публічні слухання за участю представників нафтових компаній, де кожна зі сторін зможе публічно висловити свою позицію. Тільки після цього АМКУ прийме остаточне рішення про наявність чи відсутність монопольного становища цих компаній на українському ринку.

З метою посилення конкуренції на ринку нафти і нафтопродуктів Антимонопольний комітет, за словами його голови Олексія Костусєва, всіляко підтримує створення вітчизняної вертикально-інтегрованої компанії. Тому в комітеті оперативно опрацьовуються заяви ВАТ «Укрнафта» про надання дозволу на придбання 197 автозаправних станцій у 23 областях. От і вчора АМКУ своїм рішенням дозволив ВАТ придбати чергові 32 автозаправки у Київській, Волинській, Житомирській, Кіровоградській, Миколаївській, Донецькій областях та в Автономній Республіці Крим.