Про об’єкти з графою «конфліктний»

Молодик у синій формі усіх, хто прийшов до Шевченківської райдержадміністрації на громадські слухання «Про збереження історичної забудови та природного середовища Києва», спрямовував до актової зали «Київпроекту», яка за кілька хвилин перетворилася на гамірний базар.

Міський голова Олександр Омельченко спокійно спостерігав за деякими агресивними діями, перечитуючи записки, котрі дощем полилися до президії. Пан Омельченко порадив поважати один  одного і під час виступів не вживати образливих слів. «А забрати у мене мікрофон – це ще не означає бути міським головою», – зауважив він.

Спочатку виходили на трибуну з радикально-сентиментальними виступами на кшталт: «Рятуймо столицю від висотних монстрів», «Рятуймо зелені насадження» і подібними. Однак були й конструктивні виступи щодо болючих проблем, у яких називали конкретні адреси: вулиця Пушкінська, 20, бульвар Тараса Шевченка, 11-13, 28-30. До переліку конфліктних потрапили об’єкти на вулицях Тургенєвській, Гончара, у провулку Михайлівському та інші.

Створили громадську комісію, яка чітко сформулювала б і згрупувала озвучені пропозиції: розробити детальні проекти територій кожного району, встановити конкретні ціни на ділянки під забудову. «Якщо це в центрі – то таку високу, щоб нікому не хотілося там будувати», – це пропозиція народного депутата Володимира Бондаренка. Надати змогу проектувати не лише «одній групі проектантів», а й іншим архітекторам. Визначити чіткі межі прибудинкових територій, до яких ніхто не має права торкатися. Заборонити ущільнення й «надвисотність» тощо.

На слуханнях був і головний архітектор Києва у 1980-1981 роках, член архітектурно-містобудівної ради, мешканець Шевченківського району Валентин Єжов. «Нині ми «розхльобуємо» зроблене Бабушкіним, який спотворив обличчя столиці», – зазначив він і запропонував детально обстежити історичні квартали Києва, перш ніж там щось робити.

На третій годині виступів Олександр Омельченко через невідкладні справи полишив залу. На прощання пообіцяв, що всі питання конфліктного характеру вивчатимуть не лише комісії земельних ресурсів і архітектурно-будівельна, а й спеціально створена комісія Київради. «Протягом червня – липня вона вже розглянула і призупинила понад сто справ», – пояснив він і запевнив, що всі ухвалені на цих обговореннях пропозиції зведуть в один документ, який вивчатимуть на загальноміських слуханнях, а потім на сесії Київради. «І поки рішенням сесії не буде ухвалено загальний документ, який влаштує всі сторони – від інвесторів до громадськості – жоден об’єкт у Києві, який потрапив до графи «конфліктний», – не будуть зводити, проектувати і оформляти!» – наголосив міський голова.