П’ятнадцять для п’ятнадцятого

Учасників національної суперліги стало більше

Федерація баскетболу країни нарешті визначилася з контурами наступного сезону. Суперліговий турнір, як і передбачалося, стартує в жовтні, але кількість елітних колективів зазнала відчутних змін. Відтак боротьбу за медалі поведуть не тринадцять, як минулого разу, а п’ятнадцять команд.

Отже, провідні вітчизняні клуби почнуть суперлігові перегони 8 жовтня. Формула змагань, як і в попередні роки, буде змішаною. Спочатку відбудеться класичний двоколовий турнір із роз’їздами. Причому, так звані спарені матчі, коли команди змагаються в одному місті два дні поспіль, не передбачені. По-перше, минулий сезон засвідчив істотну перевагу одноденних турів: і на баскетболістів, і на глядачів за таких умов не тисне рутина, яка зазвичай обертає спортивне свято на формальну буденність. А по-друге, достатньо міцне матеріальне становище переважної більшості суперлігових колективів дає змогу організаторам варіювати графіком ігор. Однак досі не визначено, проводитимуть учасники чемпіонату другораундовий календарний цикл, як це було торік, чи обмежаться одним, оскільки майже всі клуби нарікали на розтягнутість регулярного сезону в часі. Спільну позицію щодо цього, як і щодо кількості учасників стикових матчів, якими й завершиться чемпіонат, еліта вітчизняного баскетболу має задекларувати найближчими днями. До речі, вересень також буде баскетбольним: уже десятого числа почнеться національний кубковий марафон – спочатку за участю нижчолігових колективів, а з однієї восьмої фіналу до нього долучаться й суперлігові клуби. Кубковий пролог до сезону, за задумом організаторів, дасть змогу провідним баскетболістам увійти в регулярний чемпіонат у повній ігровій готовності.

І про склад елітного дивізіону, з необхідними доповненнями та уточненнями. До тринадцяти клубів, що змагалися минулого сезону, додалися два переможці другого ешелону вітчизняного баскетболу. Мова про другу команду маріупольського «Азовмаша», на базі якої створено самостійний муніципальний клуб «Маріуполь», а також перспективний провінційний колектив з інтригуючою назвою «Черкаські Мавпи». Маріупольці, скориставшись досвідом футбольного Донбасу, подбали про турнірного сателіта в суперлізі, який формально начебто не матиме нічого спільного з «Азовмашем», але стане додатковим бар’єром для головного конкурента зі столиці. Подейкували, що БК «Київ» організує подібну протидію в Криму, але поява БК «Таврія», за словами олімпійського чемпіона Олександра Волкова, президента київських «беків», поки що передчасна. Не виключено, що суперлігова баскетбольна команда в Сімферополі з’явиться через рік. Натомість під питанням участь в нинішньому чемпіонаті МБК «Миколаїв». Залишившись без підтримки можновладців, грізний колись миколаївський клуб дограв чотирнадцятий національний сезон виключно на ентузіазмі (гравці досі не отримали платні ще за минулий рік) і вимушено продав своїх беззаперечних лідерів Раєвського та Подорваного до Маріуполя. Щоправда, миколаївці запевняють, що від участі в чемпіонаті країни не відмовляться, але розраховувати на вагомі турнірні здобутки з юніорами на перших ролях їм не доводиться. Зате «Львівська політехніка», зберігши статус елітної команди лише завдяки розширенню суперліги, поспішно формує конкурентоспроможний склад із досвідчених виконавців. Формулювання, з яким львів’янам продовжили суперлігову прописку, – «Щоб не втратити для великого баскетболу західний регіон» – промовисто засвідчує стан актуальних справ у львівському спорті високих досягнень.