Від пасовиська до промзони

Нині район Теличка, розташований уздовж Дніпра між Видубичами, Звіринцем, Саперною Слобідкою і Корчуватим, – майже суцільна промислова зона зі спорудами індустріального призначення та складами, більшість яких доживають останні дні. А от півстоліття тому…

…тут було пасовище, де випасали молодняк великої рогатої худоби. До речі, звідси й пішла народна назва «Теличка». Забудовувати ж цю територію почали ще в другій  половині ХІХ ст. – вузькою смужкою вздовж залізниці (вулиці Набережно-Печерська, Військово-Кладовищенська). І лише в 50-х роках уже ХХ ст., з волі комуністичного керівництва України, тут було зведено одну з найбільших промзон Києва (вулиці Баренбойма, Будіндустрії, Промислова та інші). Стару житлову забудову (приватні одноповерхові будинки), аби не заважала,  знесли в 70-80-х роках під час реконструкції Наддніпрянського шосе і будівництва естакади до Південного мосту через Дніпро.

Президент Спілки урбаністів України Микола Дьомін розповів «Вечірці», що Теличка була першою територією в Києві, яку освоїли за рахунок намиву. «Там підняли на чотири метри ґрунт і розмістили індустріальних «гігантів», таких як ДБК-1, асфальтобетонний, рубероїдний та інші заводи», – зауважив він.

Найпотужнішим же став ДБК-1, основною функцією якого було масове будівництво панельного житла. Свого апогею він досяг у 70-ті роки. У ті часи цей комбінат забезпечував 60 відсотків усього житлового будівництва столиці! Нині ж, за словами пана Дьоміна,  ДБК-1 втратив свою актуальність, бо за ці самі кошти, які тут витрачаються на виготовлення панельних конструкцій, тепер можна спорудити найсучасніше і набагато якісніше житло чи то з цегли, чи то з моноліту. Свою «актуальність» втратили й інші підприємства, які вже давно вичерпали власні технологічні ресурси і ледь тримаються на плаву. Хоча не найгірша ситуація на асфальтобетонному заводі. А «перлина» промзони ТЕЦ-5 – і взагалі працює на всю потужність! Її залишать на своєму місці (це передбачено і в проектних розробках). Щодо інших промислових гігантів, то нова епоха вимагає «розвантажувати» промзони і «виганяти» їх геть за межі міста. Така доля чекає і нинішню Теличку.