Альтернативним шляхом

Поки триває дискусія навколо доцільності адміністративно-територіальної реформи, Рада Конгресу місцевих і регіональних влад України (КМРВУ) запропонувала альтернативний шлях – провести децентралізацію влади. Це поліпшить становище органів місцевого самоврядування й не призведе до суперечок навколо об’єднання сіл чи регіонів.

– Потрібно не об’єднувати три села в одне, а створювати зони сільського населення, – зауважив виконавчий секретар Палати міст Конгресу Мирослав Пітцик.

Розширення повноважень регіонів дасть їм змогу отримувати додаткові кошти. Та спочатку потрібно, аби Кабінет Міністрів розробив концепцію децентралізації й висловив своє ставлення до реформи. Бо поки що ми чуємо лише думку віце-прем’єра Романа Безсмертного. Багато хто з нею не погоджується, що й спричинило його заяву про відставку.

Ще одна пропозиція ради КМРВУ – збільшити місцеві бюджети до 50 відсотків зведеного держбюджету на 2006 рік і прораховувати їх відповідно до нових стандартів заробітної плати та пенсії. Крім того, представники місцевого самоврядування просять ліквідувати ті пільги, які компенсуються з муніципальних бюджетів, а також надати їм право самостійно встановлювати розмір деяких податків.

Нині регіони відчувають значну нестачу коштів. Як зазначив експерт з питань місцевих фінансів Юрій Ганущак, у бюджетах не вистачає грошей, щоб виплатити зарплату, а Кабінет Міністрів має намір невдовзі знову її підвищити.

Непокоїть учасників засідання і ситуація з дотриманням прав місцевих органів влади. Рада КМРВУ звернулася до Віктора Ющенка: незадоволення викликають постійні перевірки, звільнення чиновників, адміністративний тиск на посадовців. Усе це знижує рейтинг нової влади. Тому Президент повинен доручити уряду й прокуратурі навести порядок і зупинити протиправні дії.