У «чорному списку» місця всім вистачить

Громадянська партія «Пора» продовжує свою епопею зі складання «чорних списків». Тільки тепер вона трохи змінила напрям діяльності. До списків уже внесли посадовців загальнонаціонального штибу й тепер настала черга чиновників на місцях.

Нещодавно списки поповнилися новими іменами з регіонів, зокрема до них включили колишніх «губернаторів» Володимира Яцубу, Олександра Гаркушу, Сергія Рижука. Компанію їм склали екс-віце-прем’єр Дмитро Табачник та ректор Київського національного університету імені Т.Г.Шевченка Віктор Скопенко. Усього останнім часом до реєстру занесли близько тридцяти «новобранців».

Партія продовжує приймати заяви громадян, які вказують на протиправні дії. Серед основних порушень – зловживання владою, хабарництво, нехтування правами людини й посягання на територіальну цілісність України. Причому немає значення, яку владу вони представляють: стару чи нову.

Аби «чорні списки» не перетворилися на доноси, «Пора» принципово відмовляється приймати анонімні заяви. Громадяни обов’язково повинні назвати своє ім’я і вказати на конкретний факт правопорушення. Згодом зібрані матеріали проходять юридичну експертизу. І лише потім приймається колегіальне рішення про включення певної особи до списку.

Громадянська партія не збирається повторювати 1937 рік. Винною людину може визнати тільки суд. «Пора» ж лише вказує на можливу причетність чиновників до зловживань. А ті, у свою чергу, мають право публічно відстоювати свою невинуватість. Поки що ніхто не оскаржив своє місце у списках.

Член політради партії Андрій Юсов упевнений, що таким чином допомагає нинішній владі. І вважає, що правоохоронці прислухалися до думки «Пори», коли заарештували Бориса Колесникова й Івана Різака та оголосили в розшук Ігоря Бакая. Адже всі вони займають «почесні» місця в «чорних списках». Так само, як Євген Кушнарьов, Руслан Боделан, Віктор Медведчук, Сергій Ківалов. А інший лідер «Пори» Ярослав Погарський взагалі зазначає, що Генеральний прокурор, міністр внутрішніх справ та голова СБУ мають починати свій день з огляду «чорних списків».

Усіх імовірних порушників підрахують до осені. Тоді й з’явиться остаточна редакція списків. «Пора» передасть їх Вікторові Ющенку як гаранту Конституції.