Олександр ОМЕЛЬЧЕНКО: «Мав витримку, бо був підготовленим»

Ми запитали Київського міського голову, чи приймав він заспокійливе після громадських слухань щодо збереження історичної частини столиці у Печерському та Шевченківському районах, що відбувалися провокаційно?

– Коли я їхав на громадські слухання до Печерського, а потім до Шевченківського району, то був підготовлений службами районів до того, що окремими політичними групами готуються заплановані провокації, – відповів Олександр Олександрович. – Ці групи очолюють: від народних депутатів України Володимир Дмитрович Бондаренко, а від депутатів Київради – Віталій Володимирович Комов. Тому, будучи наперед підготовленим, у мене було достатньо витримки по дві години в обох районах слухати незаслужені образи, викрики, терпіти шантажування і дешеві прийоми, якими користуються не для пошуку спільного порозуміння всіх сторін. А їх  чотири – влада районів, влада міста, інвестори-замовники забудови та представники громад, територій, вулиць, площ. У даному випадку – Печерського та Шевченківського районів, які дійсно відчують у майбутньому погіршення умов проживання або озеленення, відсутність додаткових площ для відпочинку, прогулянок тощо. Але практично 90 відсотків будівель та адрес ще тільки у стадії оформлення документації, рішень сесії Київради, видачі договорів оренди і затвердження проектно-кошторисної документації. Я назвав сторони конфлікту, аби шукати першопричини та можливості прийняти інші рішення, щоби конфліктні ситуації зняти. А ці політикани, звісно, підігрівають, підбурюють цих людей до образ. Більшість із них – пенсіонери, найбільш соціально незахищені. І до них дійсно треба підходити виважено, з ласкою, порозумінням.

Тому я був готовий до цих шантажних дій і, на мою думку, не виявив ні в Печерському, ні в Шевченківському районах нервозності, розгубленості чи емоцій, які могли б негативно вплинути на людей, які зі мною зустрічалися.