Діалогу не відбулося

За рішенням сесії Київради в усіх десяти районах столиці мають відбутися громадські слухання щодо збереження історичної забудови центру міста. Перші відбулися в Печерському районі, у БК «Арсенал».

Перед початком заходу я побував біля Печерської райради, яку оточила наметами так звана «Нова генерація». Кажу про це через те, що потім, у залі БК, побачив більшість цих пікетувальників, які за командою намагалися перетворити слухання на мітинг. А  перед будинком культури тим часом збиралися печеряни. На вигляд – інтелігентні люди, однак пізніше враження були дещо іншими. Але про це згодом.

На початку зал поводився таки культурно. Безлад розпочався після того, як міський голова Олександр Омельченко запропонував затвердити регламент – працювати впродовж двох годин, оскільки йому об 11.00 потрібно бути на президії Київради. «Ні! Не затикайте нам рота! Дати виступити всім, хто хоче!» – лунало із залу. А записалися на виступ уже більш як 60 осіб. Що ж, президія погодилася із залом. Олександр Омельченко викликав на одинадцяту годину свого першого заступника Валерія Борисова. І почалися виступи. Заступника директора інституту Генплану Володимира Жовтовського, зал «захлопав» і не дав йому говорити. Виступ супроводжувався вигуками: «Злодії! Геть з трибуни!» – вони звучали з уст отих самих рафіновано інтелігентних на вигляд жінок.

До президії весь час надходили записки, відповіді на які зал почав вимагати від Олександра Омельченка. Той запропонував упродовж десяти днів дати відповідь на кожне зауваження за своїм підписом. Здебільшого зал сприйняв це схвально, але частина присутніх вимагала відповідей негайно.

Під час виступів лунало чимало конкретних пропозицій. Але зал чітко розподілив промовців на «своїх» та «чужих» і останнім говорити не давав. А коли об 11.00 Омельченко оголосив на 10 хвилин перерву, я почув за спиною команду: «Давай!». На сцену вибігли оті дівчата і хлопці, яких я бачив біля Печерської райради. Міського голову оточили з усіх боків, штовхали і не давали пройти, не дозволяли журналістам підійти до нього, ображали і журналістів, і Олександра Омельченка.

Журналістам усе ж удалося відтерти вбік провокаторів. Ми запитали міського голову, чи буде зроблено офіційні висновки з почутого на слуханнях?

– Згідно з моїм розпорядженням, створено комісію по історичній центральній частині Києва, – відповів мер. – Комісію очолюю я особисто. Вона приступила до роботи, проведе на цьому тижні громадські слухання в усіх районах. Усі опра-цьовані матеріали буде розглянуто на загальноміських громадських слуханнях і до кінця липня буде прийнято рішення.

– Чи будуть результативними такі слухання? Адже сьогодні ми чуємо лише крики…

– Можу сказати, що є суперечності, є конфліктні ситуації, а є багато чого, побудованого на емоціях і власному егоїзмі. Гадаю, що комісія зуміє розглянути питання, які мають конфліктний характер. А там, де є погодження з усіма службами, влада діятиме за законом.