Смертельне знайомство

Вони познайомилися біля Лук’янівського ринку.  Сніжана втішилася: нарешті зустріла чоловіка своєї мрії – веселого, дотепного красеня. А головне, молодшого за неї на десять років – мрія жінки бальзаківського віку. Проте 34-річний Мефодій не цурався чарки, яка надавала тому якогось незбагненного, особливого шарму, робила його інтелігентнішим і уважнішим до жінки.

Того ж дня Сніжана потягнула Мефодія до себе додому. Мешкала неподалік – в одному з будинків на вулиці Мельникова. Познайомила з 81-річною мамою Аллою Семенівною. Старенька без сторонньої допомоги майже не пересувалася, здебільшого лежала в своїй однокімнатній квартирі. Вона зраділа появі в їхньому родинному гнізді чоловічих рук. Гадала, од них буде користь. Та й Сніжана зміниться на краще. Проте жінка жорстоко помилилася.

– У нас зі Сніжаною були добрі стосунки, – свідчив підсудний Мефодій. – Але випиваючи, між собою лаялися. Доходило й до бійки. Тоді вона на кілька днів зникала з дому. Мене це дуже непокоїло й водночас нервувало.

За день-другий кохана жінка знову з’являлася в квартирі. Чоловік радів і квапився до магазину, аби по-людськи відсвяткувати повернення Сніжани. Спочатку вживали певну дозу. А потім на очах старенької влаштовували сцени кохання.

– Свого співмешканця донька привела за кілька тижнів до трагедії, – розповідала на судовому засіданні Алла Семенівна. – Він постійно випивав і бив мою Сніжанку. Примушував її на моїх очах займатися сексуальними збоченнями. Регочучи, з непристойними пропозиціями чіплявся й до мене.

...Той чорний день розпочався теплим ласкаво-сонячним ранком. Ніщо не віщувало біди. За свідченнями тієї ж Алли Семенівни, Мефодій кілька разів виходив на вулицю. Щоразу повертався напідпитку. Його дії ставали все менш контрольованими. Під вечір Сніжану затягнув до кухні. Почав її бити. Спочатку жінка кричала. Потім перейшла на стогін, в якому її мати розпізнала клич про допомогу. Але рятувати доньку в неї забракло сил. А за кілька хвилин Мефодій зайшов до кімнати й спокійно повідомив старенькій: «Сніжана мучилась недовго. Вона покинула цей грішний світ».

Почувши такі страшні слова, мати попросила, аби Мефодій викликав «швидку». Він спочатку не на жарт розлютився, але згодом таки наважився на телефонний дзвінок…

Трагедії могло не статися. Якби Сніжана була трішки обачніша…

– За день до вбивства, перебуваючи в нетверезому стані, Мефодій, до речі, безробітний і без будь-якого місця проживання,  спочатку душив мене, а потім накинувся на доньку, – давала свідчення 81-річна жінка. – Погрожуючи нам одразу двома ножами, чоловік примудрився порізати собі руки. Тож допомогла йому зупинити кров і перев’язати рани.

Якби жінки викликали міліцію… Чомусь цього не зробили.

У день убивства Мефодій зі Сніжаною, як відомо, були вдома. Спочатку чоловік придбав дві пляшки горілки, дві «дволітровки» пива, дещо з продуктів. Півпляшки смарагдового напою випили на лавочці з консьєржкою. Удома на кухні разом зі Сніжаною повністю осушили всі пляшки. Тут же на підлозі й заснули. Прокинулися по обіді, Мефодій одразу ж побіг до гастроному. Купив ще дві пляшки горілки. Звісно, проковтнули все одразу. А потім, за традицією, почали лаятись.

– Сніжана поцілила в мене чашкою, – сказав на суді Мефодій. – Я розлютився. Заскочив у кімнату й ухопив кришталеву вазу. Нею влучив у голову жінки. Ваза розлетілася на друзки…

Сніжана впала на підлогу. Розлючений співмешканець пустив у хід ноги. Але цього йому здалося замало. Ухопив ніж, і нумо штрикати ним коханку (довжина леза – 111 мм)…

Чоловік пошкодив грудну клітину, легені, зламав дев’ять ребер, наніс черепно-мозкову травму. Жінка померла внаслідок больового шоку.

Після «успішно виконаної роботи» Мефодій утретє за день зайшов до магазину, аби придбати тепер уже одну пляшку горілки. Посуд спорожнив на чотирнадцятому поверсі. Потім зайшов до квартири.

– Сніжана все ще лежала на підлозі, – свідчив Мефодій. – Почав її будити. Але вона не збиралася вставати. Тому викликав «швидку».

Побачене шокувало медичну бригаду. Невдовзі до квартири завітали правоохоронці. Квартиру немов зачепив буревій. І рясно окропив кров’ю. На кухні лежав оголений порізаний труп 44-річної жінки. Під головою в неї – диванна подушка. Знаряддя вбивства знайшли в кімнаті. За комодом у купі брудної білизни… Шафа, заповнена книгами, що сиротливо тулилася під стіною, ніби переконувала, що колись тут поважали й цінували книжку. Але чомусь у домі запанувала оковита, що й призвела до кривавої трагедії.

Шевченківський районний суд міста Києва визнав Мефодія винним у скоєнні злочину, передбаченого ст.121 ч.2 Кримінального кодексу України, й призначив йому покарання у вигляді восьми років позбавлення волі.