Для комуністів зупинився… час

На початку вулиці Грушевського, біля Парламентської бібліотеки, 35 років тому постав гранітний монумент партійному і радянському діячеві Григорію Петровському. Майже одночасно на будинку через дорогу змонтували великий механічний годинник. Уже тоді кияни тишком-нишком, аби не почули вуха КДБ, жартували: мовляв, Григорія Івановича поставили на варті партійного часу.

Та ось до влади прийшов Михайло Горбачов і почалася «перестройка», а разом із нею метушня у партійних лавах: спритні розумники, відчуваючи розвал Радянського Союзу, почали вкладати партійні та комсомольські гроші у кооперативи та інші оборудки. Втім, ми не про те. Саме тоді Григорій Іванович мав констатувати, що годинник почав давати збої. Час від часу зупинявся, його ремонтували, запускали, він знову зупинявся… І нарешті років 15 тому почав показувати найточніший час лише двічі на добу. «Вечірній Київ» тоді повідомив про це своїх читачів, сподіваючись, що годинник відремонтують.

Та не так сталося, як гадалося. Тоді ніхто й гадки не мав, що цей витвір годинникарів і справді відлічує час Комуністичної партії Радянського Союзу, а Григорія Петровського якраз поставили на його варті. Розсипалася КПРС – і годинник зупинив свій відлік. Сподіваємося, навіки. Хоча хай би собі крутив стрілки – тепер уже для Незалежної України. І ніколи не зупинявся. А Григорій Іванович, хоч і гранітний, думаю, як усі колишні члени КПРС, міг би гнучко перефарбуватися, скажімо, у якогось прогресивного діяча і не сумувати за старим відліком часу.