Тротуарна плитка… з відходів

Питання утилізації непотребу, особливо пластикового, який масово наступає з усіх боків, перебуває в полі зору столичної влади. Про нові шляхи його вирішення розповідає начальник Управління охорони навколишнього природного середовища Володимир Трокоз.

– Нині в столиці діє понад 90 приймальних пунктів вторсировини, – зауважив Володимир Анатолійович. – У недалекому майбутньому плануємо відкрити ще майже стільки ж. Можу запевнити, що з багатьох підприємств непотріб стовідсотково йде на переробку, а не в лісосмуги. А от щодо мешканців… Тут питання навіть не в тому, чи потрапляють відходи на переробку, а чи доходять вони, передусім до смітників, а звідти – на полігон? А от, щоб було вигідно купувати ПЕТ-пляшки, а потім і переробляти їх, виробникам пластикової тари одноразового використання слід закладати у вартість виробництва й кошти на її переробку. Для цього їх потрібно акумулювати в якийсь окремий фонд, наприклад, у фонд охорони навколишнього середовища, який би і спрямовував ці гроші на забезпечення збору і переробки ПЕТ-пляшок та інших поліетиленових відходів.

До речі, нещодавно до мене звернулися підприємці з пропозицією виготовляти з ПЕТ-пляшок надзвичайно міцну й екологічно чисту тротуарну плитку. Технологія її виробництва така: ПЕТ-пляшки подрібнюють і за високої температури «спікають» із піском. Можливо, у майбутньому й налагодимо таке виробництво.