«УТ-1 – це не тавро на все життя»

Так сказав віце-президент НТКУ з інформаційно-публіцистичного мовлення Андрій Шевченко на презентації оновлених «Новин», які почнуть виходити з 18 липня цього року на Першому каналі телебачення. На його думку, саме новини стануть візитівкою каналу. Загалом керівництво каналу заявило про дуже амбітні плани – до кінця року увійти до трійки лідерів інформаційних програм, чому допоможе нова сітка мовлення, яка стартує також з 18 липня.

Глядачам обіцяють показувати новини «з новою назвою, новими ведучими, новими голосами, новою графікою, новою студією та новими підходами».

Продемонстровані на презентації графіка та оформлення студії в біло-сіро-бордовій гамі суттєво контрастували (в кращий бік) з тим, що ми зараз бачимо на Першому каналі. Креативний директор НТКУ Олена Маторіна, яку Андрій Шевченко назвав «стилістом, гримером і психологом каналу в одній особі», означила стиль каналу як «здоровий мінімалізм» (мінімум предметів, щоб не перенасичувати деталями інтер’єр студії та не відволікати увагу глядачів від ведучого). Поєднання цих кольорів та динаміка графіки відповідають позиціонуванню «Новин» Першого каналу: гострі, динамічні, цікаві та без цензури.

Про те, що новини будуть без цензури, запевнили й нові ведучі – Олег Панюта (екс-ведучий «Репортера» на Новому каналі) та Юлія Бориско (екс-ведуча «Сніданку з «1+1», а потім ранкових випусків «Фактів» на ICTV). До речі, Юлія Бориско ще напередодні першого туру президентських виборів пішла з каналу «1+1» у зв’язку з цензурою. Щоправда, перший випуск новин проведе Андрій Шевченко, а потім потижнево їх вестимуть спочатку Юлія Бориско, а згодом Олег Панюта.

На відміну від своїх попередників, які читали чужі тексти новин, Бориско та Панюта писатимуть тексти самостійно. «Я не брехатиму глядачам», – пообіцяла Юлія Бориско. «Спеціаліст по стилю, кактусах і краватках» Олег Панюта також пообіцяв дотримуватися професійних стандартів, які напрацював за п’ятнадцять років як ведучий новин. «Якщо мені не вистачатиме зарплати на Першому каналі, знайду підробітки, однак улюбленої справи не залишу», – пообіцяв Панюта. Зарплата нових ведучих – таємниця.

Президент НТКУ Тарас Стецьків пов’язує відродження Першого каналу із наданням йому статусу державного підприємства з фінансовою самостійністю. «Тоді канал більше зароблятиме, і я зможу платити більше журналістам. А зараз ми бюджетна установа, яка має статус, подібний до дитячого садочка, де бюджет розписаний до копійки». Тарас Стецьків заперечив чутки про розкол колективу. «Робочі непорозуміння і суперечки виникають щодня. Але це свідчення того, що компанія живе. Керівництво діє зважено, а не методом революційного наскоку».

«Фонтан креативу, універсальний солдат і універсальний кухонний комбайн» (за висловом Андрія Шевченка), а заодно і директор команди новин Василь Самохвалов був вражений старою командою. Він сказав, що технічні кадри будуть «на 99,9 відсотка збережені», а от половину «старих» журналістів замінять.