Без комплексу «бідного родича»

«Третя сила» – партія не тимчасова в українській політиці, вважає її голова, парламентарій Василь Гаврилюк. Хоч ця структура ще молода, як і її лідер, але за півроку, тобто з часу офіційної реєстрації, створено вже 15 регіональних організацій. Нещодавно відбулися установчі збори Київських міської та обласної організацій.

Як зазначив Василь Гаврилюк, очолювана ним політична сила утворилася «як конструктивна альтернатива постійному протистоянню влади і опозиції». А тому, на його переконання, у партії є можливості стати серйозним конкурентом обох цих таборів під час виборів-2006. «Третя сила», за словами її лідера, робитиме все, аби здобути якомога більше голосів і пройти до парламенту самостійно. Не відкидають партійці й пропозицій про блокування. Однак наполягають, аби майбутній блок теж називався «Третьою силою», а відбір до нього проходив лише за ознакою спорідненості партійних програм і цілей. Серед своїх однодумців представники «Третьої сили» бачать зокрема Народну партію Володимира Литвина, УП «Єдність» Володимира Ялового, партію «Вперед, Україно!» Віктора Мусіяки. Втім питання про блокування розглядатиме з’їзд партії восени.

«Третя сила», за словами Гаврилюка, пропонуватиме своїх кандидатів до органів влади усіх рівнів. А тому вже зараз веде «підбір кадрів з беззаперечною діловою репутацією і незаплямованою біографією».

Віктор Терех, якого на зборах обрали головою київської міської організації партії, зауважив, що йти в політику багатьох його однопартійців змусило те, що «великі сподівання після Помаранчевої революції змінилися глибоким розчаруванням з перших кроків влади». Голова обласної парторганізації Київщини Ігор Найда наголосив, що виконавча і депутатська влади в регіоні нарешті мають порозумітися задля вирішення проблем краю. Спільні точки дотику, на думку обох голів київських осередків «Третьої сили», мусять шукати й міська та обласна влади. «Проблеми Києва й області так переплелися, що їх розділити важко», – заявив В.Терех. Його підтримав І.Найда, який наголосив, що «розвиток негативних тенденцій щодо розподілу Київщини можна припинити, утворивши неподільний комплекс Києва і області як потужного єдиного столичного регіону».

«Третя сила» амбіційно заявляє про наміри «мовою політичних компромісів та ідей розвести по різних кутах політичного рингу велетнів з боку влади та опозиції, які б’ються зараз, забуваючи про нагальні проблеми власного народу». Водночас партія закликає як прихильників євроінтеграції, так і ЄЕП-симпатиків «піднятися з колін, подолати комплекс меншовартості і йти у світ з піднятою головою, а не з комплексом «бідного родича».