Втамуємо спрагу… постановою

Згідно з постановою Кабміну від 4 липня за №541 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України», зокрема «Про затвердження нормативів збору за спеціальне водокористування в частині використання підземних вод підприємствами, які випускають напої», уже з 15 липня, тобто від сьогодні, виробники пива, безалкогольних напоїв і мінеральних вод мали б сплачувати за один кубометр використаної поверхневої води замість 2,02 – 12,1 копійки – 4 гривні, а з артезіанської свердловини (за користування надрами) – замість  4,03 – 12,6 копійки аж 40 гривень.

Дізнавшись про це, виробники пива, безалкогольних напоїв і мінеральних вод одразу занепокоїлися. Компанія «Укрпиво», яка об’єднує майже 80 відсотків виробників янтарного напою в Україні, одразу письмово звернулася до Кабміну з проханням не вводити в дію постанову. Аналогічно вчинили й  інші компанії, що не входять до об’єднання. Всі вони просили уряд призупинити чинність постанови, вивчити детально ситуацію й переглянути тарифи.

Найрішучіше налаштовані в ЗАТ «Оболонь». Тут урядове рішення про збільшення плати за воду з артезіанських свердловин, яке, на думку президента на громадських засадах, народного депутата Олександра Слободяна,  є міною вповільненої дії для вітчизняних виробників пива, безалкогольних напоїв і мінеральної води, навіть  готові оскаржити в суді. Бо переконані, що Кабмін своєю постановою ставить низку підприємств харчової промисловості під загрозу банкрутства й робить їх неконкурентоспроможними як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках. Підвищення тарифів за воду з артезіанських свердловин у 690 разів (!), на думку керівників «Оболоні», вдарить не тільки по кишені споживачів, а й призведе до скорочення виробництва. За словами пана Слободяна, одне робоче місце у «пивній» галузі утримує 15-20 місць на підприємствах інфраструктури, які також випускають продукцію й платять податки. Тож  відповідальний за появу цієї постанови свідомо чи ні завдав ще й нищівного удару по програмі збільшення робочих місць, яку проголосив Президент та економічний блок того ж таки уряду.

Використовувати дніпровську воду ЗАТ «Оболонь» для здешевлення продукції не буде, бо там вважають, що робити так у постчорнобильський період, – злочин.