Провокація, шантаж чи розкіш?

 Побутує думка, що в політикумі літо – найспокійніша пора. Тільки не в Україні. Тиждень, що минає, подарував нам справжнісінький скандал.

Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко оприлюднила заяву уряду, в якій керівництву Верховної Ради висунуто обвинувачення в саботажі ухвалення важливих для країни рішень. На карб парламенту ставиться те, що він не ухвалив підготовлені Кабміном і узгоджені з депутатськими комітетами і фракціями важливі законопроекти, зокрема щодо житлового будівництва і врегулювання ситуації на продовольчих ринках. Документу притаманна досить жорстка тональність: «На останньому сесійному тижні ми всі стали свідками спланованої провокації». Наголошується на тому, що  Президент не міг з парламентської трибуни звернутися до українського народу, що, на думку урядовців, є дискредитацією глави держави.

Відповідь не забарилася. Голова ВР Володимир Литвин змушений був навіть перервати відпустку і прибути до столиці. Як вислід, на світ з’явилася заява керівників фракцій і  груп парламенту. Законодавці гнівно виступають проти «відвертого публічного шантажу і зневажання вищого представницького органу». «Звинувачення на адресу Верховної Ради та її керівництва, усього депутатського корпусу не що інше, як спроба перекласти відповідальність за провали у власній роботі на плечі законодавчого органу держави», – наголошується в заяві.

Вагоме слово сказав і Віктор Ющенко. Він вважає ситуацію, коли Верховна Рада  і Кабмін конфліктують, неприпустимою. «Ще на шість місяців давати можливість нації та світу дивитися на таку роботу двох інститутів – це розкіш, яку я, як Президент, не можу собі дозволити», – зазначив на вчорашній прес-конференції глава держави.