Життя віддам за реформу

Допоки у найвищих владних кабінетах сперечаються про політично-конституційну і адміністративно-територіальну реформи, під Верховною Радою тридцять громадян, мешканців наметового містечка «Майдан правозахисту», уже три місяці вимагають судової реформи.

Днями на прес-конференції представники наметового містечка  з різних регіонів України докладно, зі сльозами на очах розповідали про свої біди. У кожного своя біда, власна, але ворог спільний – корумпованість правоохоронної системи, «кишенькові» суди. Скажімо, проти мешканця Берислава Херсонської області порушили карну справу, конфіскували майно, та згодом виправдали, але  відшкодування за конфісковане майно він чекає й досі. За вимогу справедливості над ним вчергове позбиткувалися місцеві правоохоронці. Інвалід афганської війни другої групи Віктор Чередниченко після повені на Закарпатті залишився без даху над головою. Уже кілька років ходить по місцевих судах і навіть київських високих кабінетах. Добився аж до Ющенка. Президент України дав кільком міністрам доручення посприяти сім’ї інваліда. Але й досі у Чередниченка є хіба що  копії президентських папірців у кишені. Живе у наметовому містечку жінка, яка хоче дізнатися, де поділись нирки її похованого сина. Інший мешканець «Майдану правозахисту» не знає, де могила його дружини й дитини. Юрія Ляшенка з Нової Каховки, що на Херсонщині, як він каже, вигнали кийками правоохоронці з власного помешкання, а його торговий центр, збудований за 15 років, відібрали шахраї. «Схема новітнього шахрайства проста: реєструють фіктивну фірму на бомжа, і, прикриваючись його іменем, чинять беззаконня бандитськими методами», – каже Юрій Ляшенко. Це саме той Ляшенко (зважте, юрист за освітою, адвокат зі стажем!), який 8 липня вчинив під стінами Верховної Ради спробу самоспалення. Його, обгорілого, забрала «швидка». А ось ляшенкового земляка Івана Коляду, 73-річного пенсіонера зі Скадовська, який 6 липня підпалив себе на знак протесту проти корумпованого судочинства на сходах будівлі Апеляційного суду Херсонської області, лікарі не врятували. Чоловік помер вранці наступного дня.

– Як нам довести, що ми люди, а не бидло?! – запитував у журналістів комендант наметового містечка, мешканець Богуслава, що на Київщині, Сергій Васильченко. Інвалід-афганець Віктор Чередниченко вже надіслав кілька попереджень про готовність вчинити акт самоспалення до Секретаріату Президента, правоохоронних органів, відомства Нині Карпачової. Каже, що від самогубства зупиняє лише одне – любов до неповнолітньої доньки, яка може стати сиротою.

«Помаранчеву революцію здійснив народ, зокрема й ці дюди, які нині шукають правди під Верховною Радою, Секретаріатом Президента, Кабміном, – каже голова Партії правозахисту Денис Костржевський. – Бо влада змінилася, а на місцях залишились ті ж прокурори, судді, до яких народ давно втратив довіру. Люди у відчаї часом втрачають будь-які  сподівання на законне розв’язання правових спорів. Це іноді призводить да таких трагічних випадків, як  під стінами Верховної Ради та Херсонським судом. Я хочу наголосити, що це не якісь там психічно хворі, з неадекватною поведінкою люди. У них просто руки вже опускаються від безвиході. Як наголосив Костржевський, Партія правозахисту, юристи якої взялися допомогти мешканцям наметового містечка під Верховною Радою, наполягає на проведенні ефективної судової реформи. «Судова влада нині залежна від виконавчої через фінансування судів, від законодавчої, бо парламент призначає суддів. Незалежна лише від народу. Хоч повинно бути навпаки: народ має обирати суддів, аби вони чинили правосуддя чесно і справедливо. Треба змінити цілу низку законів, починаючи з самої системи призначення суддів. Коли їх обиратиме громада, аж тоді судова реформа реально зрушить з місця», – переконаний Денис Костржевський.

26 червня четверо мешканців наметового містечка «Майдан правозахисту» зустрілися з Президентом України Віктором Ющенком, котрий, за словами учасників прес-конференції, пообіцяв видати указ про створення постійної комісії з дотримання прав громадян і проведення судової реформи. Однак очікуваного указу протестанти так і не дочекалися. Аж після спроби самоспалення Юрія Ляшенка помічник Президента О.Третяков видав розпорядження, в якому йдеться лише про «підготовку пропозицій щодо порядку взаємодії… в питаннях забезпечення конституційних прав громадян». До робочої групи долучено п’ятьох заступників керівників профільних міністерств і відомств та четверо мешканців наметового містечка.