Слово має сказати столична громада

Курс на побудову громадянського суспільства, у якому головною цінністю має бути людина, її права і свободи, вимагає безумовно нових підходів, нестандартних рішень у всіх сферах суспільно-політичного та економічного життя держави. Загальновідомо також, що успіхи в демократизації суспільства неможливі без адміністративно-територіальної реформи, яка є невід’ємною складовою цього процесу і певною мірою стосується кожного громадянина України.

Однак минулий досвід засвідчує, що реформування, яке проводилося у державі директивно, без врахування думок простих громадян, досить часто не досягало своєї мети, а іноді йшло врозріз з інтересами суспільства. Тому  депутати фракції «Єдність» у Київській міській  раді, які є представниками столичної громади в органах влади, спільно з президією міської організації Української партії «Єдність» вирішили, що не можуть залишатися осторонь цього процесу.

Усвідомлюючи необхідність проведення адміністративно-територіальної реформи, яка відповідала б найкращим європейським стандартам, ми водночас вважаємо, що ухвалювати такі кардинальні рішення можна лише зі згоди столичної громади. А для цього необхідно залучити до обговорення та визначення оптимальних шляхів і методів  адміністративного і територіального реформування  столиці якомога більше киян. Зробити це можна шляхом  широкої дискусії із врахуванням думки депутатів  міської та районних у Києві рад, які є представниками інтересів столичної громади в органах самоврядування. Підсумком узгодження різних позицій, на нашу думку, може стати проведення загальноміського референдуму з цього питання.

Влада усіх рівнів має нарешті усвідомити, що будь-які кроки, які можуть вплинути на життя  громадянина, потрібно узгоджувати передусім з тими, кого вони в першу чергу стосуються. В іншому разі всі намагання провести реформування суспільно-політичного й економічного життя держави без широкої народної підтримки так і залишаться лише намірами.

Із заяви депутатської фракції «Єдність» у Київській міській раді та президії Київської міської організації Української партії «Єдність» 14.07. 2005 р.