Угода з Природою

Київ підписав «Екологічну угоду міст». Разом із нами цей документ підписали 50 найбільших міст світу. Це сталося у Сан-Франциско, де побував голова постійної комісії Київради з питань екологічної політики Даніель Карабаєв.

«Шляхом виконання Екологічної угоди міст ми прагнемо забезпечити право на незабруднене, здорове і безпечне довкілля для всіх членів нашого суспільства», – наголошується в декларації.

Виконання Угоди розраховане на сім років – до 2012 року. Її програма передбачає реалізацію семи основних дій, які стосуються, зокрема, енергоспоживання, зниження рівня утворення відходів, міського проектування, природи, транспорту, здоров’я довкілля та води. Щороку містам слід обирати для виконання по одній з них.

До початку 2040 року передбачено створити умови для досягнення нульового рівня відходів, що потребують вивезення на сміттєзвалище і спалювання.

Кожна з цих семи дій має по три власних кроки реалізації. Для оцінки виконання Угоди запропоновано створити спеціальні «Міські зелені зоряні програми», на основі яких успіхи міста після семи років оцінюватимуться наступним чином: * – за виконання 8-11 кроків, ** – 12-17 кроків і т.д. максимум – чотири «зірочки» міста отримають за реалізацію 21 крока зеленої декларації.