Український балет підкорив світ

Гран-прі X Міжнародного конкурсу артистів балету та хореографів (Москва), у світі більше відомого як «балетна олімпіада», отримав
26-річний киянин Денис Матвієнко. Крім того, майже всі золоті та срібні медалі також забрали українці. Цікаво, що одна золота медаль усе ж таки дісталася дівчині з США – і звати її Христина Шевченко. Про це «Вечірка» вже повідомляла. Тепер подробиці.

Конкурс влаштовують із 1969-го раз на чотири роки. Киянин Юрій Станішевський – президент Національного комітету Всесвітньої ради танцю ЮНЕСКО, президент Української академії танцю – запевняє, що цей конкурс найбільш авторитетний, престижний та найпопулярніший у світі балету. Здобути навіть його диплом – значить уже отримати світове ім’я. Переважна більшість світових балетних зірок пройшла через цей складний та відповідальний конкурс. Українські артисти брали у ньому участь, починаючи з першого конкурсу. Золоті медалі отримували Ніна Семизорова, Вадим Писарєв, срібну – Віктор Яременко.

За 36 років існування конкурсу в його журі побували також усі найвидатніші діячі балетного мистецтва світу. Пан Станішевський цього року і журі – вперше. Загалом, їх шістнадцять осіб – із США, Канади, Німеччини, Австрії, Італії, Франції, Швеції, Швейцарії, Росії. Із 1973 року незмінний голова журі та художній керівник конкурсу – Юрій Григорович.

«Робоча атмосфера – вимоглива, напружена, доброзичлива, тож тут чудово встановлювати творчі контакти, які, по суті, і є основною метою конкурсу. Крім десятиденних змагань, відбувають майстер-класи, симпозіуми, – розповідає Юрій Станішевський. – Журі висококласне, відповідальне, суворе та справедливе. США у ньому представляла славетна балерина, світова зірка, художній керівник Американського балетного театру Наталя Макарова (вона походить із Санкт-Петербурга). До речі, в цьому Театрі танцює українка Ірина Дворовенко, перша переможниця конкурсу імені Сержа Лифаря 1994 року, та її чоловік Максим Білоцерківський. Пані Макарова, тільки-но побачила виступ Дениса Матвієнка, одразу спророкувала йому Гран-прі та запросила на прем’єру «Лебединого озера» в Амстердамі. Ще після першого туру (а загалом їх три) наші артисти отримали запрошення на виступи в провідні театри світу».

У конкурсі брало участь 215 учасників із 27 країн світу, які розподілилися на дві групи: молодшу (з 14 до 18 років) та старшу (з 19 до 26 років). Змагання відбувалися в двох напрямах – класичний балет і модерн (джаз, інші види танцю). Виступають на одній із найпрестижніших сцен світу – у Великому театрі.

Денис Матвієнко виконував чотири великі класичні номери: па-де-де з балету «Спляча красуня» разом із дружиною Анастасією (вона отримала золоту медаль), па-де-де з «Тарантелли», «Корсара», «Баядерки», а також модерний номер. Цікаво, що за всі роки існування конкурсу, Гран-прі до цього присуджували лише три (!) рази.

«Важко перемогти, адже зараз сильні виконавці з’являються в Китаї, Японії, Південній Кореї – там піднявся рівень балетного мистецтва, тому що працюють російські педагоги, – коментує пан Станішевський. – Усі українці, що здобули перемогу нині, колись були переможцями київського конкурсу імені Сержа Лифаря, усі вони – солісти Національної опери України. Чи очікували на таку грандіозну перемогу? Ні, хоча знав, що артисти серйозно готуються. У нас високий рівень класичного танцю, чим були вражені всі присутні в Москві. Український балет посідає почесне місце у світовому мистецтві та має надзвичайно яскраві перспективи. Загалом, останнім часом Україна багато перемагає на різноманітних фестивалях та конкурсах. Причина – в тому, що молодь дуже ефективно працює над собою. Певну роль відіграє емоційне піднесення».