Непочате будівництво: дивіденди і збитки

У публікації «Гинуть дерева, потерпають люди» за 24 червня цього року ми розповіли про конфлікт, що виник між забудовниками ТОВ «ЕкоБуд» і мешканцями вулиці Чорнобильської, які захищали від вирубування дерева у сквері. Слово було надано тільки одній стороні – представникам будинкового комітету і тим, хто тут живе. Йшлося не лише про дерева, посаджені 30 років тому, а й про міні-бойлерні, які, на їх думку, не потрібні у підвалах, про можливі вібрацію і тріщини, навіть про те, що угода на зведення будинку прострочена, а відтак – незаконна.

Тепер, природно, варто почути думку й іншої сторони – ТОВ «ЕкоБуд», з генеральним директором якого Юрієм Сербіном мала розмову наш кореспондент.
– Вважаю, ми потрапили саме в таку ситуацію, коли люди часто не розуміють, проти чого протестують, – каже генеральний директор ТОВ «ЕкоБуд» Юрій Сербін. – Найскандальнішим став будівельний майданчик на вулиці Чорнобильській, 9б-11б. Опісля спроби розпочати там роботи місцеві жителі почали звинувачувати нас ледь не в кримінальних злочинах.

Нагадаємо, що саме на вулиці Чорнобильській 15 червня цього року при спробі огородити майданчик між представниками забудовника й тутешніми мешканцями виник конфлікт, що завершився ножовим пораненням жінки. Звісно, що протестувальники звинуватили в цьому охоронців, які намагалися не пускати їх на будмайданчик. З’ясувати хто винен, тут, звісно ж, мають правоохоронці. Будівельники ж, як з’ясувалося, мали чітке і законне завдання.

– Згідно генерального плану розвитку Києва, територія, де ми запланували зведення житлових будинків, відноситься до території багатоповерхової житлової забудови – веде далі Юрій Сербін. – Цілком зрозуміло, ми не наважилися б вкладати чималі кошти, аби мали неналежно оформлені документи чи найменший сумнів у своїх правах на будівництво. Закиди жителів безпідставні й складається враження, що конфлікт виник або через непоінформованість, або ж навмисно провокується іншими невідомими, але зацікавленими людьми.

Додамо, що ця суперечка триває вже більш як рік. За цей час керівництво ТОВ «ЕкоБуд» мало справу вже з чотирма ініціативними групами, створеними мешканцями. Щоразу співробітники будівельної фірми й особисто її генеральний директор намагалися порозумітися з протестувальниками, але з незрозумілих причин стосунки дедалі ускладнювалися.

– Проект аж ніяк не зашкодить інтересам мешканців, – пояснює Юрій Сербін, – навіть навпаки. При зведенні нового будинку передбачається модернізація інфраструктури сусідніх. Насамперед, це стосується системи теплопостачання. Спочатку ми пропонували змонтувати міні-бойлерні замість старої котельні, навіть закупили необхідне обладнання. Утім, наш намір був сприйнятий дуже агресивно. Завезене обладнання були змушені з місць монтажу забрати. Зараз маємо намір зберегти існуючу систему теплопостачання, але збудувати нову бройлерну з сучасним обладнанням.

Саме через запроваджувані в усій Європі міні-бойлерні ще більше загострився конфлікт. Противники висунули аргумент, що може стати причиною руйнування панельних багатоповерхівок. Силового тиску зазнала й начальник жеку-809 Галина Філоненко. Намагаючись викинути обладнання, члени чергової ініціативної групи вимагали від неї відчинити двері підвалів (до речі, найдешевший бройлер для монтажу міні-котельні коштує близько 8 тисяч гривень). Звісно, жінка відмовила. За це й поплатилася.

– Ми й тепер намагаємося порозумітися – звертаємося до всіх загалом і до кожного особисто, також письмово, – розповідає далі Юрій Сербін. – Ще раз наголошую: ніхто не прокладатиме під’їздні шляхи до нового будинку через подвір’я старих. Мікротріщини в панелях будинків не є загрозою для їхнього технічного стану. До того ж технологією не передбачено забивання паль під час закладання фундаменту. Втім, до початку робіт державною структурою буде проведене обстеження. Ми б із великим задоволенням відмовилися від паркінгу (це здешевить будівництво), але є рішення Київради про те, що кількість місць для авто має бути адекватним кількості квартир. Зрозуміло, що ми не можемо піти на таке порушення. Тепер щодо зрізаних дерев. Замість них у затвердженому в усіх інстанціях плані нашу компанію зобов’язано висадити 60 дерев цінних порід, близько 250 кущів, облаштувати 2040 квадратних метрів газонів та квітників. На мою думку, це цілком адекватна заміна отим деревам, за які ми, до того ж, сплатили необхідну компенсацію.

Будівельники планують впорядкувати й прилеглі території. У проекті передбачено будівництво спортивного, господарського майданчиків, а також для відпочинку дорослих. На новому дитячому вже залюбки бавляться діти. Однак після його відкриття «ЕкоБуду» довелося на кілька днів приставити охоронця: кілька осіб закликали зруйнувати майданчик. Фахівці компанії, аби не загострювали і без того гостру ситуацію, згодилися навіть на недешеві зміни в проекті. Спочатку планувалося збудувати дві висотки по 22 та 24 поверхи. Однак тепер, аби не погіршити стану природного освітлення сусідніх будинків, зводитимуть 12-поверховий будинок та дві 9-поверхівки. А будівельні норми, що регламентують щільність забудови, перевищено вдвоє – до найближчого будинку не 20 метрів, як того вимагають норми, а цілих 40.

– Зараз усі роботи призупинено, – каже Юрій Сербін, – і подальшу нашу долю вирішить комісія міської Ради. Утім, я авторитетно заявляю, що жодних незаконних дій з боку нашої компанії не було. Про це свідчать і багаточисленні перевірки різноманітних контролюючих служб та правоохоронних органів. Лише прокуратура перевіряла нашу діяльність чотири рази. Й жодного разу перевіряючі не знайшли якихось відхилень від законодавства. До того ж, одне судове засідання вже завершилося ухвалою на нашу користь – у лютому цього року Господарський суд Києва зобов’язав місцеву райдержадміністрацію не чинити нам перешкод у користуванні земельною ділянкою.

У наданому мені для ознайомлення товстому стосі погоджувальної документації та висновків різноманітних державних установ особливо зацікавив один документ, датований ще червнем 2004 року. Це висновок Всеукраїнської координаційної ради спілки власників землі, юристи якої обстежували виділену під забудову земельну ділянку в складі робочої групи уповноважених осіб, які були обрані на зборах мешканців будинків №9, 9а, 11, 11а, 13 та 13а, що на вулиці Чорнобильській. Коротка цитата з документу: «…Порушень вимог чинного законодавства з боку посадових осіб та ТОВ «ЕкоБуд» юристами  спілки не виявлено. Нами також не виявлено порушень законних інтересів щодо вказаної земельної ділянки мешканців будинків №9, 9а, 11, 11а, 13 та 13а на вулиці Чорнобильській…»

Здавалося б, конфлікт мав би вичерпатися, втім декого ні власною рукою підписані документи, ні рішення суду ні до чого не зобов’язують. Цікаво, кому це вигідно?

– Те, що упродовж року не можемо розпочати будівництво, завдає нам чималих збитків, – пояснює Юрій Сербін, – на сьогодні їх сума складає близько 800 тисяч гривень. Нескладно підрахувати, яких збитків завдають такі конфлікти й міському бюджету та соціальним фондам. Ураховуючи той факт, що, наприклад, при зведенні будинку на вулиці Чорнобильській має бути задіяно близько 500 робітників – 100 з них безпосередньо на будмайданчику, інші в суміжних організаціях – щомісячні відрахування до соціальних фондів з їх заробітної плати дорівнюють близько 256 тисячам гривень. За рік, упродовж якого триває конфлікт, втрачено понад 3 мільйони гривень! Майже 15 відсотків від собівартості житлового будинку – це відрахування до міського бюджету. За розрахунками наших фахівців, це ще близько 7,5 мільйонів гривень. Виходить чималенька  сума, в якій ще не враховано інші відрахування.

Додамо, що ці втрати – лише по одному будинку, що має будуватися на вулиці Чорнобильській…