Потрібна підтримка людей

Один із найбільш суперечливих кроків нової влади – територіальна реформа, за яку ратує віце-прем’єр Роман Безсмертний. Здавалося б, уряд має добрі  наміри – зробити місцеву владу незалежнішою. Проте цю  мету не завжди виправдовують методи, якими проводяться зміни. Далеко не всім до вподоби експеримент із впровадження реформи, де «піддослідними» є аж півтора мільйона мешканців Київщини.

Саме тому ціла низка політичних сил і громадських організацій провели форум «Ні – територіальній реформі!». Ініціював його народний депутат Володимир Сівкович. Навіть місце зборів вибрали специфічне – місто Білу Церкву, де 90 відсотків населення не підтримують ініціативу Романа Безсмертного. У форумі взяли участь не лише опозиційні партії, як СДПУ(о), «Регіони України» чи Прогресивна соціалістична партія. До його роботи долучилися представники Всеукраїнської партії «Єдність» і Соціалістичної партії.

– Потрібно показати спільність зусиль усієї громади Київської області і всіх політичних сил, щоб влада побачила, що територіальна реформа не на часі, що її зараз проводити не потрібно, – зауважив з цього приводу пан Сівкович. – Усі разом ми можемо прийняти таке рішення, яке потрібне Київській області.

На думку депутата, перед зміною адміністративно-територіального устрою, треба  насамперед провести низку інших реформ. Спочатку  мають набрати чинності зміни до Конституції, потім парламент має затвердити законопроект про місцеве самоврядування. Доцільно також реформувати бюджет, медицину, освіту. А вже потім прийде час поліпшення устрою нашої держави.

Звичайно, матиме реформа і позитивні наслідки. Зокрема, місцеві бюджети отримають значні кошти й зможуть вільно ними розпоряджатися. Їх можна направити на розвиток інфраструктури. Разом із тим негативу теж вистачає. Тільки на Київщині під загрозою зникнення опиняться близько 200 безперспективних сіл. Не виключена ліквідація шкіл, де мало дітей. І їм доведеться їздити на навчання в сусідні села. Крім того, після адміністративної реформи близько 100 тисяч гектарів орних земель будуть передані до комунальних фондів. Тоді їх можуть просто віддати під забудову.

Запровадження змін територіального устрою недешеве. Лише для Київської області  на ці потреби знадобиться 800 мільйонів гривень. За ці гроші можна, приміром, газифікувати весь регіон та суттєво поліпшити там медичне забезпечення.

Проте не всі делегати зборів категорично виступали проти реформи. Наприклад, перший заступник голови Всеукраїнської партії «Єдність» Мирослав Пітцик належить до її прихильників.

– Всеукраїнська партія «Єдність» на з’їзді висловила своє категоричне «ні» експерименту в тому форматі, в якому його збираються провести в Київській області, – наголосив він. – Але партія висловилася за таку реформу, яка б дала реальну владу громаді, яка б дала можливість українським містам і селам мати заможний бюджет.

У разі таких змін жителі регіонів матимуть  належну соціальну сферу. Тоді вони не їздитимуть на заробіток у Київ чи за кордон. Не повториться  тоді й нинішня ситуація, коли майже всі міста (за винятком хіба що столиці) змушені брати позики, бо немає грошей в казні.

У більшості випадків реформи мають більше позитивів. Однак успіх гарантований тільки тоді, коли робляться вони вчасно, професійно і за підтримки народу. Інакше не виключений провал і невдоволення громадян. Учасники форуму пообіцяли: якщо експеримент продовжуватиметься, вони розпочнуть акції протесту.