На південь чи на захід–без проблем

Коли настає час відпусток, із жахом починаю думати, як придбати квиток на поїзд, позаяк влітку наша залізниця працює з великим перенавантаженням – усі ж бо хочуть кудись їхати. Отож, минулої суботи вирушила до Центральних кас попереднього продажу квитків на поїзди Укрзалізниці. Чесно кажучи, сподівалася там побачити величезний натовп, адже літо добралося до маківки. А натомість біля кожного віконечка стояло в чергах по 20-25 осіб. Полегшено зітхнула і стала вивчати розклад руху поїздів.

Якби я збиралася до моря, то без проблем змогла б узяти квиток до Сімферополя, Євпаторії, Одеси, Бердянська чи Генічеська. Лише у кримському напрямку, як повідомили мені у прес-службі Укрзалізниці, нині курсує на 15 потягів більше, ніж торік.

Торік послугами залізничного транспорту скористалося 39,2 мільйона пасажирів, очікується, що цьогоріч їх буде на 3 мільйони більше. Аби люди годинами не марнували час у чергах, 330  додаткових кас, зокрема 12 – пересувних.

– Торік я вистояла в черзі за квитком до Сімферополя понад три години, – розповідає Нелля Георгіївна. – Була налаштована, що й сьогодні стоятиму стільки ж. Але, як бачу,  народу не вельми багато та й черга рухається швидко. Гадаю, за годину підійду до віконечка.

Нелля Георгіївна трішки помилилася: до Одеси і на зворотній шлях купила квитки, простоявши у черзі 35 хвилин.

Михайло, аспірант, вирішив літню відпустку провести в Карпатах.

– Придбав квитки до Івано-Франківська й назад без проблем, – не приховує радості.

Єдиний, хто був дещо розчарований у нашій черзі, то це Надія Степанівна та її дев’ятирічна онука Марійка.

– Я зібралася на канікули до бабусі Галі в Санкт-Петербург, – мало не плаче. – Але касирка сказала, що до 1 серпня квитків немає, бо залізничники проводять реконструкцію колії.

Цю ж інформацію підтвердила і чергова адміністраторка. А в прес-службі Укрзалізниці  мені пояснили, що такі незручності пов’язані з відкриттям нової швидкісної колії між Києвом та Москвою. Із введенням її у дію, пасажири зможуть добиратися до білокам’яної за дев’ять з половиною годин.

Якщо у вашому гаманці є зайві гроші й вам ліньки стояти півгодини у черзі, зарезервуйте собі місце у вагоні за телефоном. Така послуга коштує недорого. Саме нею скористалося подружжя Настя й Артем.

– Заплатили за послугу 6 гривень, і придбали квитки за 5 хвилин, – розповіла Настя. – Дуже зручно.

За якихось хвилин тридцять омріяний квиток мала і я. Виявляється, для щастя потрібно зовсім небагато. У відпустку їхатиму з гарним настроєм, бо на залізниці комфортабельні вагони з’явилися, і не лише СВ чи купейні, але й плацкартні. У цьому  я змогла переконатися кілька тижнів тому, коли їздила в гості до мами на поїзді Київ–Ковель. Приємно, що про пасажирів піклуються. Ще б пак – рівняємося на Європу.