Чиїм коментарем керувався Толстоухов?

У колишнього міністра Кабінету Міністрів, одного з лідерів Народно-демократичної партії Анатолія Толстоухова прокуратура взяла підписку про невиїзд із Києва, обвинувачуючи його у використанні службового становища.

Річ у тім, що екс-урядовець після другого туру президентських виборів і оголошення переможцем Віктора Януковича підписав до друку газету «Урядовий кур’єр» з відповідним рішенням ківаловської ЦВК. Лише завдяки депутатам з «Нашої України» та активістам «Пори», котрі вчасно прибули у друкарню, газета не вийшла.

На прес-конференції Анатолій Толстоухов назвав справу проти себе політичною і замовною. Заявив, що карати треба не його, а «порівців» і «нашоукраїнців», які буцімто поламали друкарське обладнання. Сам же Толстоухов, мовляв, про заборону Верховного Суду друкувати рішення ЦВК не знав, бо «суд ще тривав», а його заборонної постанови не було опубліковано в ЗМІ. «В інтернеті прочитав лише коментар керівника прес-служби Верховного Суду. Але я ж не можу керуватися одним лише коментарем, навіть такої високої державної особи як керівника прес-служби Верховного Суду пані Шляпошникової», – іронічно зауважив екс-міністр.

Пан Толстоухов вважає, що нині переслідують навіть його дітей, аби «завести проти них кримінальні справи». Щоб протидіяти обшукам у власній квартирі, Анатолій Толстоухов здав її в оренду недоторканним за статусом однопартійцям – депутатам ВР.

Де ж мешкатиме надалі екс-міністр? Може, у прокуратурі знають… Але наразі слідчих цікавить інше: чим, крім «коментаря» Шляпошникової, керувався міністр, поспішаючи видати газету з «перемогою» свого урядового шефа?

Лідер НДП Валерій Пустовойтенко, який прийшов на прес-конференцію підтримати свого партійного заступника, заявив, що Народно-демократична партія переходить у конструктивну опозицію. Не лише тому, що «наших людей знищують і переслідують», а й через негаразди діяльності нової влади. «Коли я був  прем’єром, то ходив  в усьому вітчизняному, а зараз нема у що вітчизняне одягнутися», – аргументував стан сучасної економіки пан Пустовойтенко.

Ватажки НДП розкритикували виконання програми нової влади «Назустріч людям». На думку Толстоухова, влада не йде назустріч навіть тим, хто «лежить під Секретаріатом Президента». Забув лише, що за президентства Л.Кучми на Банкову їх узагалі не пускали, вулицю прекривали не лише для «лежання», а й для проходу.

Помітив пан Пустовойтенко, що «нема єдиної команди» в уряді. Звісно, за Януковича команда була згуртованіша. І команди, схоже, лунали чіткіше. Чи не їх поспішав виконувати Толстоухов попри заборону Верховного Суду?