Ювілей без ювіляра

Існує повір’я: люди, народжені у свята, матимуть не лише щасливу долю, а й досягнуть значних успіхів у житті. Це певною мірою стосується й батька банківської й грошової систем нашої молодої держави, політичного й громадського діяча, а від позавчора й Героя України Вадима Петровича Гетьмана, якому вчора – у день святих Петра й Павла – виповнилося б 70 років. Бо й справді цей син хлібороба з Полтавщини досяг багато чого в житті.

Але доля, на жаль, не вберегла відомого банкіра від руки вбивці, який 22 квітня 1998 року холоднокровно розстріляв його в ліфті власного будинку №13 на вулиці Суворова. Тож нинішній ювілей рідні, друзі, численні учні та колеги Вадима Петровича відзначають уже без нього. І хоча за сім років, які минули з того фатального весняного дня, біль втрати трохи притлумився, ювілей, на думку всіх, хто знав цього мудрого й дотепного чоловіка, вийшов не таким, яким міг би бути в колі близьких, друзів, однодумців.

Розпочався він об 11-й годині на Байковому цвинтарі, де священик відслужив панахиду за упокій душі Вадима Гетьмана, а друзі й рідні вшанували його пам’ять і поклали квіти на могилу.

Опівдні на будинку, де мешкав і загинув Вадим Гетьман, відкрили пам’ятну меморіальну дошку. В урочистостях взяли участь дружина, син і донька, колеги-банкіри та фінансисти, представники державної, міської, районної влади, кияни. Один з колишніх учнів Вадима Петровича  Ігор Мітюков прибув аж із Брюсселя, аби вклонитися пам’яті учителя. А ще один колишній учень, Президент України Віктор Ющенко, нині перебуває з державним візитом у Австрії, тому сам узяти участь у церемонії відкриття меморіальної дошки не зміг, але прислав корзину квітів.

Сусіди та друзі розповідали, що Вадим Петрович, незважаючи на високі пости, які обіймав, завжди залишався простим і привітним у спілкуванні.

Зворушливим виявом цього стали душевні поетичні рядки, які написала до ювілею свого колишнього пацієнта його лікарка. Рідні та друзі прикріпили їх поруч з меморіальною дошкою.

Через годину по тому відбулося урочисте засідання в Київському національному економічному університеті, де Вадим Петрович колись навчався, а згодом викладав банківську справу. Від учора цей заклад носить ім’я Гетьмана.

Меморіальну дошку вчора також відкрито i на будівлі Контрактового будинку, де розміщується Українська міжбанківська валютна біржа, теж заснована Вадимом Петровичем. А ще в Києві іменем банкіра буде названо одну з вулиць.

Вірний син України Вадим Гетьман заслужив таку повагу й шану своїм життям і справами в ім’я Батьківщини. Шкода тільки, що вони прийшли до нього після наглої смерті, винуватців якої й досі не знайдено і не покарано.