Столиця з великим селом

Поки що назвати Київ європейською столицею можна лише умовно. Звичайно, вигляд його центравльної частини цілком відповідає столичним умовам. А от щодо околиць…

Минулої п’ятниці міське керівництво оглядало мікрорайони приватної забудови Дніпровського і Дарницького районів. Можливо, у когось викликали ностальгію краєвиди за вікном автобуса – ми проїжджали типово сільськими розбитими вуличками, бачили хатинки й палаци, сади й городи, обнесені різноманітними парканами. Хоча подекуди завдяки виконанню програми «Київ без околиць» місцина вже набуває міського вигляду.

Голова Дніпровської райдержадміністрації Олександр Шевчук розповів, що 1150 будинків приватного сектору району розташовані в селищах ДВРЗ, Микільська Борщагівка, у Старій Дарниці та на вулиці Марка Черемшини. Тут проживає понад 4 тисячі мешканців. На 2005 рік передбачено майже 6 млн. грн. на проведення всіх робіт, пов’язаних із прокладанням водогону більшого діаметру від вулиці Літинської до вулиці Довбуша, завершення прокладання каналізації, газифікації, замощення міжрельсового простору трамвайних колій, проведення капремонту вулиці Алма-Атинської, облаштування другого виїзду з ДВРЗ на вулицю Довбуша.

– Не всі водорозбірні колонки,  яких у районі дуже багато, відповідають санітарним нормам, – зазначив Олександр Шевчук. – Тому ми проводимо інвентаризацію всіх джерел водопостачання і робитимемо все для того, щоби привести їх до норми. На ДВРЗ побудуємо бювети з артезіанською водою.

Голова Дарницької райдержадміністрації Микола Кирилюк розповів про стан справ на Червоному Хуторі, де у 502 будинках мешкає близько 3 тисяч осіб. Виконано практично всі роботи із газифікації, телефонізації, енергозабезпечення. Залишилися роботи із водовідведення і каналізації. Це коштуватиме 24 млн. грн.

Найбільший мікрорайон приватної забудови в Дарницькому районі – Бортничі. Тут близько 2,5 тисячі будинків, де проживає 11 тисяч мешканців. Цього року завершено його газифікацію (82 кілометри мереж), виконано роботи із облаштування доріг, ведуться роботи з прокладання каналізації, завершено першу чергу водопроводу в Нижніх Бортничах. Телефонізацію також завершено. Є проблеми з енергозабезпеченням: у житлових будинках напруга лише 180 вольт. Тому разом із «Київенерго» заплановано побудувати 6 підстанцій.

В Осокорках житлові будинки зведено поряд із дачними ділянками, яких близько 17 тисяч. Розпочато їх газифікацію, яку цього року завершать.

Наступного року в усій красі постане парк Партизанської слави площею 112 гектарів. Його реконструкція коштує 27 млн. грн. Тут упорядковують доріжки, зводять спортивні та дитячі майданчики, облаштовують озера і пляжі. Невдовзі буде завершено будинок садівника, трансформаторну підстанцію, громадський туалет, облаштовано центральний вхід.

Підсумки виїзної наради підбивав перший заступник голови КМДА Валерій Борисов: «Стан парканів у приватному секторі викликає не тільки незадоволення, а навіть здивування через байдужість до цієї проблеми. Це стосується всіх мікрорайонів малоповерхової забудови».

Ми запитали Валерія Дмитровича про плани забудови півострова на Осокорках.

– Ідеться про територію біля Південного мосту (якщо їхати з Борисполя, праворуч), де приватний сектор, – відповів пан Борисов. – Існує дві концепції. Перша – відселення мешканців і зведення там житла. Друга – теж відселення мешканців і будівництво ділового центру «Київ-Сіті». Обидві пропозиції нині вивчає Головкиївархітектура, щоб дати проектні рішення. Вивчається питання, чи доцільно робити там великий бізнес-центр із готелями, чи отримаємо ми реального інвестора, бо високоповерхова забудова 45 гектарів – це дуже великі кошти.