Бренд не хочуть повертати

В один день із «Народним союзом «Наша Україна» свій з’їзд провела ще одна... «Наша Україна». Річ у тім, що Віктор Пинзеник ще торік так перейменував свою партію «Реформи і порядок». Днями міністр юстиції Роман Зварич надіслав йому листа, де вимагає змінити назву. Адже бренд «Наша Україна» – власність Віктора Ющенка. Однак, на думку членів партії, долю назви має вирішувати суд, а не Мін’юст.

На з’їзді екс-ПРП не стала вливатися до Народного союзу. Зате запропонувала йти на вибори одним блоком. І в жодному разі не роз’єднувати команду Президента. Відповідне звернення від «Нашої України», а також Народного Руху України, Української народної партії та «Батьківщини» надіслали делегатам з’їзду НСНУ.

– Зараз ті сили, які були опорою Президента, повинні його підтримати, – наголосив Віктор Пинзеник. – І це можна зробити єдиним політичним блоком.

Що стосується лідера коаліції, то представники ПРП все-таки надають перевагу Юлії Тимошенко. Бо Віктор Ющенко представляє увесь український народ, а тому йому доцільніше не очолювати виборчий список. Водночас, коли Президент стане лідером коаліції, це значно підвищить її рейтинг. Загалом же представники як «Нашої України» Віктора Пинзеника, так і Народного союзу вважають, що Віктор Андрійович сам повинен ухвалити рішення.

Крім того, партія Віктора Пинзеника ставить під сумнів можливість блокування з НПУ Володимира Литвина. Зокрема, Микола Томенко, якого, до речі, обрали заступником голови ПРП, нагадав, що в регіонах серед однодумців спікера чимало представників колишньої влади, вчорашні противники Ющенка.

Активний переговорний процес щодо створення блоку почнеться вже восени. Очевидно, що досягнення домовленості не обійдеться без труднощів. Бо поки що в сторін немає єдності по всіх позиціях. Та й у виборчі списки багато хто хоче потрапити. Однак менш рейтингові партії усвідомлюють, що пройти до Верховної Ради вони можуть лише в тандемі з Народним союзом.