Хто охоронятиме шкільні двори

Безпека учнів і вчителів у школах річ, безумовно, важлива, тому на розширеному засіданні колегії КМДА, присвяченій підготовці до нового навчального року, відзвітував і перший заступник начальника столичного управління державної служби охорони (ДСО) Микола Капітанський.

Він розповів, що згідно з угодами 454 заклади освіти охороняються. Похвалився, що завдяки сумлінній праці охоронців поменшало порушень правопорядку й дисципліни у школах. Поскаржився, що управління освіти заборгувало ДСО 285 тисяч гривень – майже 40 відсотків середньомісячного нарахування. Вчасно розраховуються лише Оболонський, Святошинський, Солом’янський і Подільський райони. Микола Петрович запропонував вишукати кошти для цілодобової і безперервної (у вихідні та свята) охорони навчальних закладів і пообіцяв до 1 вересня одягти охоронців у нову форму.

Міський голова Олександр Омельченко запитав у М. Капітанського, чи були випадки затримання або появи у школах та шкільних дворах торговців наркотиками, спиртним чи просто підозрілих осіб. Той відповів, що минулими роками такі факти були, а за нинішні півроку – жодного.

Після колегії я поцікавилася у Миколи Капітанського, де охоронці несуть службу. Він відповів, що, згідно з угодою, свої 9-10 годин вони проводять у приміщенні навчальних закладів. Запитання, яким же чином тоді вони можуть контролювати шкільні двори й стверджувати, що торговців наркотиками й підозрілих осіб там не буває, зосталося без відповіді.

Головний освітянин столиці, заступник голови КМДА Валерій Кір’ян зазначив, що охоронці потрібні в приміщенні, аби зловмисники не скоїли терористичних актів. Як охороняти двори від сторонніх осіб – невідомо. «Здирати з батьків по 7 гривень щомісяця на поліпшення умов перебування в школах, як це роблять деінде, – незаконно», – сказав Валерій Андрійович.