І папороті цвіт для князя Кия

Минулої суботи столиця України відсвяткувала екологічно і духовно чисте свято – День Дніпра. Основні культурно-масові заходи, як і планувалось, було проведено в Наводницькому парку біля статуй Кия, Щека, Хорива і Либіді. За сюжетом, і це було вдало показано, човен із засновниками нашого міста підплив до берега і легендарні брати із сестрою стали справжніми учасниками свята.

Не лише народними обрядами, козацькими забавами, вінками і вогнями-феєрверками запам’ятався День Дніпра киянам і гостям столиці. Пісні і танці у виконанні двадцяти найкращих фольклорних колективів України перетворили концертну програму на своєрідний фестиваль народної творчості.

Приємною несподіванкою і справжньою окрасою свята стало змагання найвродливіших і найдотепніших студенток Києва за звання «Міс Дніпровська русалонька». Ох і не просто було суддям обирати найкрасивішу й найпривабливішу. Як з’ясувалося, за такий високий титул змагались: Олена, Наталка, Мар’яна, дві Тетяни і шість Катерин із тринадцяти вузів столиці. Звичайно, кожну дівчину відзначили вагомим і пам’ятним подарунком. А головний приз – романтичну подорож до Одеси, – не лише за карі очі та чорні брови, виборола студентка коледжу мистецтв на Оболоні Катерина Мар’яж.

Після першої зірки на святковій сцені розпочався справжній зорепад. Співали народні, заслужені, визнані – Тарас Петриненко, Ірина Шинкарук, Анатолій Матвійчук, Тетяна Горобець, Андрій Верес, одне слово, улюблені співаки. А вже під феєрверк біля човна – буквально під рукою у старшого з братів – князя Кия – розпустився триметровий чарівний цвіт папороті. І на сцені з’явився торт (25 кілограмів!). Приплив він із готелю «Дніпро» – як своєрідний подарунок ініціатору й організатору свята – депутату Київради, президенту Всеукраїнського благодійного фонду «Дніпро» Ользі Аркановій. А вона, як і годиться господині, подякувала за привітання і запропонувала передати торт вихованцям столичного притулку для неповнолітніх: «Щоб і у нас, і у них, і у всіх життя і доля були чистими і радісними – як води нашого Дніпра!»

День Дніпра – уже традиційне для столиці свято. І проводять його під патронатом Київського міського голови Олександра Омельченка. А сам він вважає, це свято має бути не тільки столичним, а й загальнонаціональним.