Материк пісні

Зачудування, розчулення і очищення душі – ось що подарував цей вечір-концерт, що відбувся  у театральному Центрі Леся Курбаса в рамках етнографічної експедиції ансамблю «Кітка», про яку ми розповіли у четверговому номері.

Його невеличка зала і справді ледве вмістила всіх охочих. Унікальне дійство зорганізувала співачка та акторка Мар’яна Садовська. На помості дивом помістилися вони всі –  співочий гурт із села Крячківка на Полтавщині, хор «Древо», тріо «Золоті ключі» та  ансамбль слов’янського співу «Кітка» із Сан-Франциско,  США.

Зрештою,  у виконанні Мар’яни Садовської, що більше відома десь у Нью-Йорку, також почули три пісні – це були своєрідні драматично-вокальні міні-вистави. Надзвичайно природна й артистична водночас, вона наголосила, що відтак здійснюється її давня мрія:  запросити до участі в одному імпровізованому концерті відомий народний колектив із Крячківки, виконавиць народної пісні із далекої Америки  та України. «Чи можуть автентичні традиції виконавської майстерності з української Крячківки відродитися в далекому Сан-Франциско?» – навіть так сформулювала Мар’яна Садовська. І справді – ефект надзвичайний: американки неслов’янського походження так  відтворювали український «білий спів», що це на очах змінювало навіть вирази їхніх облич. Так і хочеться сказати:  на них зійшла слов’янська душевність. Американські дівчата, що могли, розучували у США, а то мандрували українськими селами, записували пісні й вивчали манеру подачі голосу. Особливе враження справило спільне виконання  окремих пісень «Золотими ключами», «Древом» та «Кіткою». Увіч можна було пересвідчитися, як автентика, основа, материк віднаходять своє творче переосмислення, відтворення та інтерпретацію  – і це  закономірний та конструктивний процес. Світ глобалізується, уніфікується, та водночас і зростає потреба в наверненні до першооснов.

...Жінка, яка сиділа поряд, по-своєму мовила про враження від незвичайного концерту: «Колись я слухала наші пісні, насолоджуючись, а тепер від розчулення плакати хочеться...»

Найгучніші оплески та букети літніх квітів мали жінки з Крячківки, які завдяки Мар’яні Садовській представляли українську пісню на різних європейських фольклорних фестивалях.